SFÂNTUL DUMITRU Ce înseamnă dacă PLOUĂ sau NINGE în această zi de sărbătoare

SFÂNTUL DUMITRU 2016. Sărbătoarea SFÂNTUL DUMITRU Izvorâtorul de Mir reprezintă, în tradiţia pastorală străveche, începutul iernii. Sfântul Dumitru este unul dintre cei mai mari sfinţi mucenici, făcător de minuni şi izvorâtor de mir.

25 oct. 2016, 09:08
SFÂNTUL DUMITRU Ce înseamnă dacă PLOUĂ sau NINGE în această zi de sărbătoare

SFÂNTUL DUMITRU 2016. Sfântul Dumitru este perceput in popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar si cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele si ii aduna pe toți laolaltă la Focul lui Samediu. El este considerat a fi patronul pastorilor si a toamnei. 

SFÂNTUL DUMITRU 2016. Multe din superstițiile romanești sunt legate de starea vremii in ziua Sfântului Dumitru. O vreme înnorata de Sfântul Dumitru, cu vânt si ploaie prevestește zapezi grele in iarna care va veni. Iarna va fi in schimb mai blânda daca afara nu va ploua si cerul va fi senin.

In Bucovina, se zice cine seamana usturoiul dupa Sf. Dumitru va avea parte numai de paguba in anul urmator. In Oltenia, se crede ca numai cine respecta toate traditiile sarbatorii va fi protejat de necazuri, primejdii si de lupi.

SFÂNTUL DUMITRU 2016. In ziua Sfantului Dumitru, taranii taie coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumos. Cine are imprumuturi trebuie sa le achite in aceasta zi, dar si sa faca alte socoteli noi.

Există o mulţime de tradiţii şi obiceiuri care se ţin cu ocazia prăznuirii sărbătorii de Sfântul Dumitru.

SFÂNTUL DUMITRU 2016. Ziua Sfantului Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Zi a Soroacelor. Este important ca aceasta zi sa te gaseasca cu toate datoriile si imprumuturile din ultimele 6 luni achitate. In caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu.

Mai mult, ziua de Sfântul Dumitru este momentul potrivit pentru noi tocmeli si invoieli.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru) a fost un martir creştin, sfânt militar din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, în cetatea Tesalonic. A fost martirizat în jurul anului 306 şi este sărbătorit atât de ortodocşi, cât şi de catolici, pe 26 octombrie.