SFATURI pentru a preveni RĂCEALA la copii în sezonul rece

Iarna bate la uşă. Cei mici sunt nerăbdători să cadă primii fulgi de nea pentru a ieşi afară să se bulgărească şi să facă oameni de zăpadă. Fericirea celor mici este însă grija mămicilor. Odată ce frigul s-a instalat, copiii sunt mult mai predispuşi la răceli şi infecţii acute respiratorii.

27 nov. 2014, 08:49
SFATURI pentru a preveni RĂCEALA la copii în sezonul rece

Odată cu venirea frigului, incidența infecțiilor acute respiratorii la copii, ca și la adulți, crește semnificativ. De aceea, în primul rând, este recomandat să evităm pe cât posibil aglomerațiile umane: transportul în comun, hipermarketuri, mall-uri, locuri de joacă acoperite.

De asemenea, trebuie să avem grijă cum se îmbracă cei mici. Tendința generală a părinților este de a supraîmbrăca copiii. Micuţii trebuie îmbrăcați similar sau un pic mai subțire decât adulții dacă este vorba de cei mai mărișori care aleargă și se joacă mult. La sugar trebuie să se acopere bine extremitățile (mâini, picioare), aceștia având de obicei o circulație periferică deficitară. Este de evitat legarea fularului peste nas și gură, aceasta putând chiar favoriza apariția răcelilor. Este utilă îmbrăcarea copiilor în mai multe straturi subțiri suprapuse, având grijă ca stratul exterior al vestimentației, cât si încălţămintea, să fie impermeabile.

Citeşte şi Bunica avea dreptate. Cele mai bune leacuri din cămară

„În sezonul rece, incidenţa infecţiilor de căi aeriene superioare creşte foarte mult, atât la copii, cât şi la adulţi. Prevenirea răcelilor la copii se bazează pe câteva reguli: alimentaţie sănătoasă, îmbrăcăminte adecvată (nici prea dezbrăcaţi, nici excesiv de îmbrăcaţi), evitarea aglomeraţiilor umane (transport în comun, mall, hipermarketuri, locuri de joacă acoperite), imunomodulare în primul rând naturală şi acolo unde medicul consideră oportun, alopată„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, dr. Roxana Novitchi, medic specialist pediatrie.

Mai mult, în această perioadă rece nu trebuie neglijată nici alimentaţia.

„Alimentaţia copiilor în general, iar în sezonul rece în special, ar trebui să fie echilibrată, cât mai naturală posibil. Copiii necesită un aport adecvat de proteină de calitate superioară: ou, carne, lactate. De asemenea, trebuie încurajat consumul de fructe şi legume crude. Este cu mult mai bine să oferim copiilor vitamine din surse naturale cu accent pe vitamina C (citrice, kiwi, rosie). Ca produse imunomodulatoare naturale putem folosi mierea, propolisul, echinaceea, coacăzul negru, cătina„, a explicat medicul.

Citeşte şi Simptome pe care nu trebuie să le ignori la copil