SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA: Ce păţeşti dacă te iei la ceartă cu cineva în ziua acestei sărbători

SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA. Pe 21 Mai, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Potrivit tradiției, nu este bine ca nimeni să se certe în această zi.

19 mai 2016, 15:24
SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA: Ce păţeşti dacă te iei la ceartă cu cineva în ziua acestei sărbători
SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA. Această sărbătoare este relaționată cu puterea Sfintei Cruci, este o sărbătoare a biruinței. Constantin cel Mare a condus Imperiul Roman după ce l-a învins pe Maxentiu. În acel moment, i-a apărut un semn mare pe cer, o cruce luminoasă deasupra Soarelui, pe care scria „prin acest semn vei birui” (in hoc signo vinces).

În momentul în care Constantin cel Mare dormea, noaptea, i se dezvăluia Iisus Hristos. Acesta a fost trezit din somn de fiul lui Dumnezeu pentru a-l ruga să pună semnul sfintei Cruci pe steagurile soldaților, arată legenda. Constantin cel Mare face o serie de reforme pentru lumea creștină: după edictul din 313, acesta scutește toate bisericile să plătească impozite, elimină din legile penale pedepsele barbare care nu au nicio legătură cu creștinismul – precum răstignirea, zdrobirea picioarelor sau stigmatizarea și le oferă episcopilor dreptul de judecată asupra celor care nu se supun legilor statului.

SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA. La Sinodul ecumenic din 235 de la Niceea, se stabilește, după lungi dezbateri, că Iisus Hristos nu este doar Fiul Lui Dumnezeu, o ființă separată de divinitate, ci este o ființă însăși cu Tatăl.

Împărăteasa Elena a rămas în memoria tuturor creștinilor pentru descoperirea crucii pe care a fost răstignit Iisus Hritos, pe dealul Golgotei. Sfânta Împărăteasă Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem și Biserica din Nazaret.

Tradiția spune că în ziua acestei sărbători nu este bine să te cerți cu nimeni. Potrivit credinței, cei care divorțează, se ceartă cu o persoană dragă sau nu atât de apropiată ori renunță la o prietenie, vor avea necazuri toată viața pe plan amoros și financiar.