Sfinţii Mihail si Gavriil. Superstiţii, tradiţii şi obiceiuri

In fiecare an, la 8 noiembrie, romanii praznuiesc Sfintii Mihail si Gavriil. Cei doi arhangheli purtatori de sabie ca simbol al biruintei sunt, potrivit credintei ortodoxe, conducatorii cetelor de ingeri ci calauzele sufletelor in drumul lor spre Rai.

RomaniaTV.net
06 nov. 2015, 20:49
Sfinţii Mihail si Gavriil. Superstiţii, tradiţii şi obiceiuri

Sfantul Arhanghel Mihail, Aparatorul Credintei, este cel mai invocat in slujbele bisericesti pentru a pazi de razboi, precum si a obtine biruinta in cazul unei lupte. Semnificatia numelui Mihail este „Acela care este ca Dumnezeu”.

Sfantul Arhanghel Gavriil (Gabriel) i-a vestit Fecioarei Maria zamislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. In ebraica, Gavriil inseamna „Omul lui Dumnezeu”.

In folclorul romanesc, se spune ca Arhanghelii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte. Ei sunt asistenti la Judecata de apoi, ard pacatele lumesti si purifica constiintele oamenilor. Arhanghelul Mihail pazeste la capataiul omului muribund si-i apara sufletul sa nu i-l fure Satana.

Ciobanii si proprietarii oilor fac turta mare din malai, numita „turta arietilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.