„Sibiul lucrului bine făcut”. Cum au ajuns şcolile sibiene în proprietatea Bisericii Evanghelice

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Klaus Iohannis demolează în România mitul neamţului. O anchetă online prezintă ce s-a întâmplat cu şcolile retrocedate din Sibiu. 

RomaniaTV.net
29 sept. 2014, 14:54
„Sibiul lucrului bine făcut”. Cum au ajuns şcolile sibiene în proprietatea Bisericii Evanghelice

Aproape jumătate din școlile sibiene au fost retrocedate. O parte din elevi au fost evacuați, fiind nevoiți să se mute în spații mult mai restrânse. În unele cazuri, din lipsă de săli de clasă, părinții au pus mână de la mână pentru a ridica containere unde să poată învăța copiii. Dar, în multe situații, instituțiile de învățământ sunt obligate să plătească către noul proprietar chirii exorbitante. Toți acești bani provin din bugetul public.

O afacere murdară pusă la cale de primarul Klaus Iohannis și Biserica Evanghelică, scrie ancheteonline.ro. Reprezentanții bisericii germane au revendicat mai toate școlile din oraș, iar edilul Sibiului, împreună cu consiliul local, au acceptat retrocedarea “in integrum”, ceea ce a provocat o adevărată criză de spațiu pentru învățământul din acest municipiu. Nu s-a ținut cont că sunt instituții comunitare, că făceau parte din domeniul public.

Cu atât mai trist este faptul că o parte din aceste clădiri școlare care au fost retrocedate, iar elevii au fost evacuați, sunt de-a dreptul părăsite, au început să se degradeze, iar Biserica Evanghelica, noul proprietar, nu a investiti nici un leu pentru întreținerea și renovarea lor.

Renovate pe bani publici, retrocedate Bisericii Evanghelice

În alte situații, imobile tocmai renovate și modernizate din banul public, au fost cedate la cheie reprezentanților bisericii. Cu alte cuvinte, primăria investește din bugetul local pentru modernizarea școlilor, apoi consiliul local votează pentru restituirea lor în natură. O schemă de corupție bine pusă la punct, prin care se căpușează bugetul local al comunității sibiene.
Și nu numai atât: aceste retrocedări s-au făcut ilegal deoarece toate aceste clădiri, care au aparținut de drept, între 1942-1944, Grupului Etnic German, o organizație hitleristă, scoasă în afara legii în 1944, prin decret regal și prin convenții ale aliaților de după cel de-al doilea război mondial, au intrat în proprietatea statului, nu prin abuz, ci legal, prin respectarea acodurilor internaționale. Adică înainte de 6 martie 1948 (cînd au început naționalizările abuzive) , la care fac apel toate legile de restituire adoptate după 1989.

Lista școlilor retrocedate

Acesta este un caz al “României lucrului bine făcut”, în concepția lui Klaus Iohannis (ca să cităm din lozinca acestuia din campania pentru prezidențiale).

Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratul Școlar Sibiu, mai bine de 50 de școli, grădinițe și licee, au fost retrocedate în tot județul, cea mai mare parte în municipiu. Aproape toate către Biserica Evanghelică (reprezentată de consistoriul superior) și Forumul Democrat al Germanilor din România. Este vorba despre școlile gimnaziale numărul 1, nr.2, nr.4, nr.5 – “Regina Maria”, corp 1, nr.6, „Emil Cioran”, nr.8, „Mihai Eminescu”, „Waldorf”, nr.11, corp A, nr.12, corp A, nr.13, „Radu Selegean și grădinița nr.9, nr.18, nr.19, nr.20, nr.21, nr.23, nr.24, nr.25: grădinițele nr.1, nr.5, nr.7, nr.12, nr.14, nr.16, nr.17, nr.28, nr.33, nr.36, nr.31; liceele de Artă, Bruckenthal, Textil, Agricol, Sanitar, Pedagogic, CFR, Colegiul Tehnic „D.P. Barcianu”. In același timp au fost retrocedate, Clubul Sportiv Soimii Sibiului, Palatul Copiilor, dar și clădirea Inspectoratului Școlar.

Citeşte mai mult pe ancheteonline.ro