„Sicriele zburătoare”. Top 10 cele mai periculoase companii aeriene din întreaga lume

Călătoriile cu avionul prezintă o mare varietate de riscuri, de la posibile accidente sau deturnări, la pasageri indisciplinaţi sau piloţi care îşi exercită atribuţiile sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe halucinogene. În fiecare an, Comisia Europeană pentru Transporturi publică o listă a companiilor aeriene interzise în spaţiul comunitar, majoritatea dintre ele din Africa şi Asia.

13 feb. 2016, 08:54

10. Avianca

Este compania naţională aeriană a Columbiei, a doua ca mărime din America Latină. A fost înfiinţată în anul 1919, dar s-a făcut remarcată în anii ’80-’90, în perioada expansiunii comerţului cu cocaină dinspre Columbia. Aeronavele sale au fost afectate de deturnări şi alte incidente provocate de membrii cartelurilor, inclusiv împuşcături la bord. Cel mai grav a avut loc pe 27 noiembrie 1989. În încercarea de a-l ucide pe candidatul la preşedinţie Cesar Gaviria Trujillo, care se presupunea că s-ar afla în avion, liderul cartelului de la Medellin, Pablo Escobar, a ordonat plasarea unei bombe la bord şi detonarea ei în timpul zborului. Toţi cei 107 pasageri şi-au pierdut viaţa, plus alte trei persoane aflate la sol. Trujillo nu se afla în avion, iar pe 27 mai 1990 a fost ales preşedintele Columbiei, în timpul mandatului său fiind eliminat Escobar. Ultimul incident major în care a fost implicată această companie a avut loc pe 12 aprilie 1999, când şase membri ai Armatei Naţionale de Eliberare a Columbiei (ELN) au deturnat zborul de la Bogota la Bucaramanga spre o pistă clandestină din regiunea Bolivar. Un pasager a fost ucis, iar restul au fost eliberaţi în cursul acelui an.

9. Philippine Airlines

Fondată în 1941, Philippine Airlines este cea mai veche companie comercială din Asia, care operează sub numele original. Are curse spre 41 de destinaţii. Cum timp de mai mulţi ani Filipine a fost un focar al terorismului, compania a fost folosită ca un instrument al radicalismului şi vărsării de sânge. Pe 21 aprilie 1970, aeronava Bae 748 s-a prăbuşit după explozia unei bombe în secţiunea cargo, omorând 36 de pasageri şi patru membri ai echipajului. De asemenea, 11 pasageri şi şase terorişti au murit în 1976, după ce aceştia din urmă au încercat deturnarea zborului BAC 111. Cel mai recent incident a avut loc pe 11 decembrie 1994, când o bombă de mică putere a fost detonată sub un scaun, ucigând o persoană şi rănind mai mulţi pasageri ai zborului 434, de la Cebu la Tokyo. Ramzi Yousef, care a folosit numele fals Armaldo Forlani, a fost cel care a plasat dispozitivul, iar ulterior a fost acuzat şi în implicare în atentatul terorist din 1993, de la World Trade Center.

8. Kenya Airways

Potrivit NBC News, securitatea zborurilor deasupra Africii este cea mai precară din lume, ca urmare a faptului că acoperirea radar este deficitară. La această deficienţă de ordin tehnic se adaugă sărăcia, războaiele şi corupţia guvernamentală, de unde rezultă companii aeriene cu standarde de securitate destul de scăzute. Pe 5 mai 2007, avionul Kenya Airways care opera pe ruta Abidjan-Douala-Nairobi s-a prăbuşit într-o mlaştină, provocând moartea tuturor celor 114 persoane aflate la bord. Deşi aeronava a căzut la doar 5 km după ce a decolat de pe aeroportul din Douala, a fost nevoie de mai multe zile de recuperarea resturilor. Aeroportul din Douala nu are un radar meteorologic, ceea ce face decolările şi aterizările extrem de periculoase. De asemenea, pe 30 ianuarie 2000, un alt zbor Abidjan-Lagos-Nairobi, aparţinând acestei companii aeriene, s-a prăbuşint în Atlantic, omorând 168 de pasageri.

7. SCAT Airlines

Înfiinţată în 1997, această companie aeriană deserveşte marile oraşe din Kazahstan, precum şi oraşele din ţările vecine. În ciuda faptului că a avut un singur accident – pe 29 ianuarie 2013, din cauza vizibilităţii reduse, în apropiere de Kyzyltu – şi acela fără victime, SCAT Airlines este interzisă în spaţiul UE, un audit al Organizaţiei Aviaţiei Civile relevând că nu respectă standardele şi reglementările de siguranţă.

6. Susi Air

Este o companie indoneziană fondată în anul 2004 şi care operează zboruri comerciale şi charter între insuelele din această ţară. Din cauza unui deceniu tumultos, presărat cu multe incidente, a fost interzisă în spaţiul european. În plus, din luna mai 2012, membrilor ambsadelor SUA le-a fost interzis de către şefii de la Washington zborul cu avioanele acestei companii. Este încă o discuţie privitoare la cauzele incidentelor, unii dând vina pe piloţi, dar sunt mulţi care consideră că de vină ar fi relieful dificil al arhipelagului, cu piste de avion, tăiate în coasta munţilor.

5. Daallo Airlines

Este o companie aeriană din Somalia, care are destinaţii spre Cornul Africii şi Peninsula Arabică. În martie 2010, Daallo Airlines şi-a încetat toate operaţiunile, dar zborurile au fost reluate un an mai târziu. În lipsa unor explicaţii oficiale, unii experţi în aviaţie susţin că suspendarea operaţiunilor a fost cauzată de două tentative de deturnare, în timp ce alţii cred că ar fi fost vorba de starea tehnică a avioanelor. Pe 2 noiembrie 2009, doi bărbaţi au încercat să deturneze cursa Bosaso-Djibouti, dar nu au prevăzut faptul că şi o parte dintre pasageri erau înarmaţi, astfel că tentativa nu le-a reuşit. În luna decembrie, un bărbat a încercat să se urce din Mogadiscio la bordul unui avion Daallo Airlines având asupra sa substanţe chimice sub formă de praf şi lichid, pe care urma să le facă să explodeze în timpul zborului, dar a fost prins la timp.

4. Tara Air

Este o filială a companiei nepaleze Yeti Airlines şi operează o flotă de opt avioane. A fost înfiinţată în anul 2009 şi deserveşte destinaţii montane dintre Kathmandu şi Lukla. Avioanele mici, cu standarde scăzute de siguranţă, şi terenul muntos unde operează sunt reţeta pentru dezastru, astfel că între 2010 şi 2011 compania a fost implicată în trei incidente, din care a rezultatul decesul a 22 de persoane. Tara Air are în prezent un rating de siguranţă de o stea. Roshgan Regmi, purtătorul de cuvânt al Tara Air, consideră încă că această evaluare este nedreaptă, fiindcă foarte multe companii nu îndrăznesc să opereze zboruri în condiţii geografice atât de dure precum cele himalayene.

3. Lion Air

Este cea mai mare companie low-cost privată din Indonezia. Recordul său de accidente este teribil şi pestriţ, de la aterizări în apă, la depăşirea pistei la aterizare. Avioanele Lion Air au avut peste 10 accidente, începând cu anul 2002. Deşi zboară spre 120 de destinaţii, ea a fost interzisă în Uniunea Europeană şi este „puternic contraindicată” de către SUA. În plus, ministerul transporturilor a „îngheţat” 53 de rute ale Lion Air. În cazul în care toate acestea nu sunt suficiente, mai trebuie amintit că în 2012 mai mulţi piloţi şi membri ai echipajelor Lion Air au fost acuzaţi de posesie de metamfetamină. În ciuda poziţiei ferme a Indoneziei privitoare la drogurile recreaţionale, nu există un sistem naţional de testare a piloţilor şi membrilor echipajelor.

2. Nepal Airlines

Are un rating de siguranţă cotat cu o singură stea, asta pentru că de la înfiinţare şi până în prezent a fost implicată în aproape 20 de accidente. Ultimul dintre ele a avut loc pe 17 octombrie 2015, pe pista aeroportului din Hong Kong, când fuselajul unei aeronave a fost serios avariat, după ce avionul a lovit un camion de catering. Pe 16 februarie 2014, toate cele 18 persoane care se aflau la bordul cursei Pokhara-Jumla şi-au pierdut viaţa după ce avionul a căzut în junglă.

1. Kam Air

Este o companie aeriană cu sediul la Kabul. Dacă segmentul de 65 km de autostradă dintre Jalalabad şi Kabul, controlat de talibani, este considerat cel mai periculos drum din lume, nu miră pe nimeni că o companie aeriană cu sediul în capitala Afghanistanului este considerată cea mai periculoasă din lume. Kam Air a început să opereze în 2003, oferind atât servicii interne, cât şi zboruri internaţionale regionale. A fost ţinta mai multor ameninţări cu bombă, dar a fost implicată şi în alte tipuri de incidente. Pe 3 februarie 2005, avionul care zbura dinspre Herat spre Kabul a dispărut de pe radare, în timp ce zbura într-o zonă cu turbulenţe, epava sa fiind găsită două zile mai târziu, în munţii de la vest de Kabul. Toate cele 104 persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.