Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Radu Câmpeanu a fost depus la Senat. UPDATE

Sicriul cu trupul neînsuflețit al seniorului liberal Radu Câmpeanu a fost depus, sâmbătă dimineață, în holul central de la parterul Senatului, unde va rămâne până la ora 13,30. Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, sâmbătă, că între el și seniorul liberal Radu Câmpeanu se stabilise o relație de stimă reciprocă, respect și prietenie.

22 oct. 2016, 08:17
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Radu Câmpeanu a fost depus la Senat. UPDATE

UPDATE

Fostul șef de stat a depus o coroană de flori la sicriul cu trupul neînsuflețit al seniorului liberal, care se află depus în holul central de la parterul Senatului.

Evocând începutul anilor ’90, Iliescu a afirmat că a contribuit, împreună cu Radu Câmpeanu, „la construirea unei structuri politice adecvate vremii”.

„Am ținut să exprim niște gânduri calde, la adresa domnului Câmpeanu, cu care am avut o conlucrare pe care am apreciat-o amândoi. Ne-am cunoscut în ianuarie 1990, am contribuit împreună la construirea unei structuri politice adecvate vremii, când a apărut explozia de partide politice, după decretul lege din 31 ianuarie, și la 1 februarie erau deja 30 partide constituite. Atunci, am avut o primă întâlnire cu președinții celor 30 de partide, și am constituit CPUN-ul. A fost o găselniță potrivită pentru vremea respectivă. Domnul Câmpeanu a fost vicepreședintele acestui organism”, a spus Iliescu.

El a evidențiat faptul că a avut cu Radu Câmpeanu o relație de respect reciproc, inclusiv în perioada în care acesta a fost vicepreședinte al Senatului.

„A fost perioada în care am conlucrat nemijlocit și consider că, în istoria noastră, a construirii democrației românești noi, a fost o școală pentru noi toți, care participam și făceam parte din acest organism, dar și pentru țară, pentru că în dezbaterile din CPUN erau spectacolele cele mai interesante. Se televizau aceste dezbateri și lumea, seara, stătea în fața televizorului să guste spectacolul. A fost o perioada interesantă și o școală politică, pentru noi toți. Ulterior, domnia sa a fost ales în Senat, a fost vicepreședinte al Senatului, am avut contacte nemijlocite, deci ne-am cunoscut, ne-am apreciat reciproc și a rămas o relație de prietenie reală și de stimă reciprocă”, a adăugat Iliescu.

Întrebat despre campania electorală din 1990, Iliescu a răspuns că a fost cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaților la funcția supremă în stat.

„Eu cred că a fost cea mai frumoasa campanie electorală, și cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaților la funcția supremă în stat, cu domnul Câmpeanu și domnul Rațiu. Îmi amintesc, Răzvan Theodorescu era mediator, împreună cu Victor Ionescu și Emanuel Valeriu. Ei trei au moderat și aveam două ore programate, dar la cererea spectatorilor, s-a întins dezbaterea până la miezul nopții. Rămâne, cred, în istorie. Era prima dată când vedea lumea așa ceva. O dezbatere liberă, a trei candidați pentru președinția țării. A fost și un spectacol și o școală politică pentru noi dar și pentru cetățeni. Deci, am trăit o istorie comună cu domnul Câmpeanu și de aceea, între noi se stabilise o relație de stimă reciprocă, de respect și de prietenie”, a mărturisit Iliescu.

La sicriul acoperit cu drapelul tricolor urmează să depună coroane de flori, printre alții, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și fostul șef al statului Ion Iliescu.

De la ora 15,00, sicriul va fi depus la Capela Mare a Cimitirului Bellu.

Înmormântarea va avea loc duminică, la Cimitirul Bellu.

Potrivit familiei seniorului liberal, la slujba de înmormântare de duminică, de la ora 12,00, vor lua cuvântul președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul PNL, Alina Gorghiu, și istoricul Dinu Zamfirescu.

Citeşte şi Emil Constantinescu: Locul lui Radu Câmpeanu este lângă liderii care au schimbat istoria Europei