SIMPTOME provocate de tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale sunt de două feluri, şi anume benigne şi maligne. Iată câteva dintre semnele alarmante pe care pot să le dea tumorile cerebrale.

05 oct. 2013, 15:03
SIMPTOME provocate de tumorile cerebrale

Tumoare înseamnă umflătură. Tumorile cerebrale, benigne sau maligne, se măresc în scheletul cranian şi apasă pe ţesutul moale al creierului, provocând presiune şi, în funcţie de zona în care se află, pot apărea anumite simptome, scrie eva.ro.

Un lucru important este faptul că tumorile cerebrale benigne pot fi tratate complet. Aceste tumori, care nu sunt cancerigene, pot să fie depistate prin metode de imagistică. Operaţia intră în discuţie doar dacă tumora se măreşte. De asemenea, există situaţii în care pe perioada de supraveghere, tumora se micşorează. După depistarea unei tumori benigne, pacientul trebuie să meargă la control o dată la 3 sau 6 luni.

„Tumorile benigne pot fi de mai multe tipuri şi pot apărea la vârste diferite, însă se observă manifestarea lor preponderent la cei de vârstă mijlocie. Uneori, din cauza creşterii lente a tumorii, nu apare niciun simptom, alteori, în funcţie de locul său, tumora exercită presiunea intercraniană şi apar diverse simptome”, explică prof. dr. Ahmet Hilmi Kaya, specialist în neurochirurgie la Anadolu Medical Center din Istanbul.

Simptome provocate de tumora cerebrală benignă:

  • Slăbirea muşchilor
  • Reducerea capacităţilor de văz şi auz
  • Tulburări motorii
  • Epilepsie
  • Dureri de cap

În ceea ce priveşte tumorilor cerebrale maligne, cele mai frecvente apar de la un alt organ, adică sunt metastaze. Abia pe locul al doilea ca frecvenţă sunt tumorile canceroase provocate chiar de ţesutul creierului, spune specialistul.

Simptome provocate de tumora cerebrală malignă:

  • Amorţeală la braţe, picioare, faţă
  • Stări de slăbiciune
  • Schimbări de personalitate
  • Pierderea parţială a memoriei

Chiar dacă nu există un tratament complet al tumorilor cerebrale maligne, tratamentele moderne îmbunătăţesc  considerabil calitatea vieţii pacientului. În timpul operaţiei, medicul decide dacă elimină total sau parţial tumora, asfel încât să protejeze calitatea vieţii pacientului. Un lucru esenţial pentru recuperare este sistemul imunitar care trebuie să fie puternic, explică prof. dr. Ahmet Hilmi Kaya. Tumorile maligne excizate sau tratate cu ajutorul radioterapiei au întotdeauna riscul de recidivă.

Citeşte şi Radiografiile dentare pot provoca apariţia tumorilor pe creier