Sindicaliştii din sănătate suspendă pichetul de vineri

Sindicaliștii din sectorul sanitar își suspendă acțiunea de pichetare a Ministerului Sănătății și de întrerupere a activității, care ar fi trebuit să aibă loc vineri, conform unui comunicat de presă al Federației Sindicale Hipocrat.

20 oct. 2016, 12:23
Sindicaliştii din sănătate suspendă pichetul de vineri

„Am decis suspendarea acțiunilor anunțate pentru ziua de vineri datorită unei accelerări a discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cel al Muncii, care conduc, în opinia mea, către soluționarea celor mai multe dintre revendicările care au generat aceste mișcări de protest. Deschiderea la un dialog constructiv, propunerile pe care le-am susținut argumentat la fiecare întâlnire și presiunea pe care am exercitat-o atunci când situația a impus-o, și nu aleatoriu, în funcție de conjunctură, au condus către acest moment, în care demersurile autorităților implicate sunt pe cale de a genera soluții”, a declarat Ion Cotojman, președintele Federației.

În acest context, spune comunicatul, reacția Federației Sindicale Hipocrat va taxa orice abatere de la promisiunile înaintate de factorii decidenți la ultimele discuții.

„Federația Sindicală Hipocrat rămâne fidelă principiilor sale și își aduce contribuția la soluționarea problemelor existente, considerând că implicarea și participarea activă la acest fapt este cu adevărat un răspuns la nevoile personalului medical. Totuși, suntem îngrijorați cu privire la trenarea momentului în care vom avea o apreciere corectă a condițiilor specifice, în care ne desfășurăm activitatea, și un Ordin 870 aplicat unitar, în beneficiul personalului medical”, a mai arătat Cotojman.

Federația Sindicală Hipocrat din România a declanșat seria de proteste luni, 10 octombrie, cu o grevă japoneză, cu banderolă, care a durat până pe 14 octombrie, ca urmare a nemulțumirilor sesizate de categoriile profesionale reprezentative din cadrul organizației, pe fondul unor neconcordanțe legislative, dublate de întârzierea sau neasumarea unor decizii rectificative.

Federația Sindicală a cerut autorităților emiterea de urgență a modificărilor Ordinului Ministrului Sănătății 870/2004, în vederea corelării cu O.U.G. 20/2016 și identificarea soluțiilor reale de motivare a medicilor care urmează să acopere normele de muncă vacante, generate de vidul de specialiști pe diverse specialități medicale, chirurgicale sau de urgență și crearea unui cadru legal pentru admiterea în învățământul superior a asistenților medicali cu studii medii și vechime în specialitate, în vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel național și totodată pentru respectarea standardelor și curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare.

De asemenea a mai cerut salarizarea unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical, o salarizare corespunzătoare a personalului T.E.S.A. și a funcționarilor publici din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, în concordanță cu salarizarea din sectorul de activitate Sănătate, acordarea sporurilor pentru condiții deosebite de muncă la salariile actuale, și nu la cele din anul 2009, acordarea tichetelor de vacanță și de masă pentru toți salariații din sistemul de sănătate și asistență socială și finanțarea corespunzătoare a sistemului de sănătate românesc, în vederea angajării de personal pentru acoperirea deficitului de personal și stopării migrației, precum și pentru îmbunătățirea satisfacției pacienților ți asigurării resurselor necesare pentru servicii de calitate.