Sindicatele din Poliţie cer compensarea chiriei

Discuţia de joi a sindicatelor din poliţie cu ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost guvernată de subiecte care au vizat statutul şi siguranţa poliţistului, iar unii sindicalişti susţin că dezbaterile nu au pus punctul pe „i” şi că sunt puţine şanse ca solicitările să aibă sorţi de izbândă.

21 sept. 2017, 19:59
Sindicatele din Poliţie cer compensarea chiriei

„Ministerul de Interne a încercat o tehnică ieftină de manipulare, încercând să vină cu un pachet legislativ din mai multe norme de drept, pe care din aplicare, le puteam corecta fără niciun fel de problemă. (…) Doamna ministru nu stăpâneşte soluţiile, nu stăpâneşte legea de bază, 360/2001, pentru că numai în această lege sunt norme de drept pe care nu le aplică. Deci, practic, poliţiştii sunt abuzaţi acum pe o lege pe care Ministerul de Interne o guvernează. Sunt articole precum 28, 34 pe care trebuia să le ştie doamna ministru. În sală au fost cel puţin doi reprezentanţi ai Ministerului care nu au citit legea 360/2002, care înseamnă statutul poliţistului. Sigur că s-a bătut câmpii la greu. În momentul în care încercam să intervin cu tehnica aplicată, tot timpul eram întrerupt doar pentru simplul motiv că înţeleg lucrurile şi nu le convine această atitudine a mea”, a declarat, la finalul dezbaterii cu ministrul Carmen Dan, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), Dumitru Coarnă.

Între subiectele propuse de către reprezentantul FSNPPC ministrului de Interne se numără cel referitor la salarii, la protecţia imaginii şi a datelor personale, dar şi a chiriei.

„Am vorbit şi despre compensarea chiriei, nu indemnizaţia chiriei. Poliţiştii din Bucureşti sunt defavorizaţi, pentru că ei plătesc, în fapt, 300 de euro chirie şi au indemnizaţii 70 de ore. Noi am propus compensarea sumei de 300 de euro, pentru că oamenii vin cu bani de acasă, deşi legea spune că trebuie să îi asiguri, la numirea în funcţie această compensare. (…) Problema de fond este subfinanţarea MAI, lucru despre care doamna ministru nu a binevoit să discute”, a mai spus Dumitru Coarnă.

De asemenea, sursa citată a mai precizat că nu este încrezător în concretizarea solicitărilor, întrucât nu are încredere în cei de la guvernare.

„Mi-e greu să spun acum, pentru că am experienţa Legii 153: discutam cu ei într-un birou, ne puneam de acord, şi votau în plen, în comisia de raport invers. Oamenii din politică mint aşa cum respiră. Dacă spui politician, nu mai spui mincinos, pentru că e pleonasm”, a mai spus preşedintele FSNPPC.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Constantin Mandache, este optimist în urma discuţiilor cu ministrul Carmen Dan.

„Pe noi, sindicaliştii, asta ne interesează, să avem o lege bună ca poliţistul să fie apărat. Doamna ministru este la Minister pentru a aduce bani în cadrul instituţiei, ca să funcţioneze aşa cum trebuie poliţiştii din stradă: să aibă echipamentele necesare şi tot ce trebuie în dotarea lor. De asta este politic pus ministrul de Interne, să ceară bani – fiecare la ministerul lui. De aia este ministru, trebuie să se zbată pentru cei din subordine”, a spus Constantin Mandache.