Sindicatele din Sănătate au anunţat că au început demersurile pentru declanşarea grevei generale

Medicii şi întreg personalul din sistemul de sănătate, afiliaţi Federaţiei Sindicale Hipocrat şi nu numai, decid deschiderea conflictului de muncă şi parcurgerea etapelor legale în vederea organizării grevei generale, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor.

RomaniaTV.net
13 mart. 2018, 10:45
Sindicatele din Sănătate au anunţat că au început demersurile pentru declanşarea grevei generale

„Suntem profund nemulţumiţi şi de modul de dialog cu factorii decidenţi şi de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a Legii salarizării în sectorul sanitar, precum şi de întârzierea elaborării unui regulament de acordare a sporurilor. Prin urmare, trecem la strângerea semnăturilor pentru îndeplinirea condiţiilor de grevă. Vom parcurge etapele legale, vom avea o grevă de avertisment de două ore şi la finalul acţiunii vom declanşa greva generală pe perioadă nedeterminată”, a anunţat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Acesta precizează că Federaţia a semnalat în ultimele luni o serie de aspecte legate de discriminările şi inechităţile salariale, transmiţând amendamente în vederea modificării sau completării unor acte normative în vigoare sau în fază de proiect. Încă de la consultările pe Legea salarizării, reprezentanţii Hipocrat au spus că menţinerea pragului de 30% din bugetul pentru salarii nu este realistă, decât prin raportarea la sporul de condiţii.

„Includerea sporului pentru asigurarea continuităţii şi a indemnizaţiei de hrană în cuantum de 30% pe ordonator principal de credite ne va menţine ancoraţi în simulări utopice şi ne va plasa pe o pistă falsă a dialogului social. Un alt aspect care ne-a nemulţumit este legat de taxarea indemnizaţiei de hrană cu procentul aferent contribuţiilor la asigurări sociale în unele unităţi sanitare, din cauza absenţei unor clarificări detaliate şi obiective din partea autorităţilor competente”, spune Ion Cotojman.

El apreciază că acordarea, la 1 martie, a salariilor din grilă, exclusiv pentru medici şi asistenţi, încalcă principiile de bază, formulate de legiuitor în aceeaşi lege, cu privire la nediscriminare, ierarhizare, stimulare.

„Cu toate că, pe parcursul intervenţiilor noastre am adus dovezi clare cu privire la faptul că farmaciştilor nu li s-a acordat nici măcar majorarea cu 25% la 1 ianuarie, ca urmare a plafonării salariului de încadrare, nici acest aspect punctual nu s-a dorit a se temporiza în momentul modificărilor ulterioare ale legii. Pe lângă toate aceste categorii de salariaţi, nu sunt de neglijat nici angajaţii din structurile tehnico-administrative, care se ocupă de buna funcţionare a unităţilor sanitare şi de care depinde aprovizionarea lor, de implementarea politicilor economice care vizează eficientizarea cheltuielilor şi de alte activităţi de care personalul medical şi bolnavul nu se pot dezice”, spune preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Revendicările Federaţiei Sindicale Hipocrat vizează aplicarea grilei de salarizare pentru tot personalul încadrat în sistemul de sănătate, aprobarea regulamentului de sporuri conform anexelor I-IX, reevaluarea art. 25 din Legea salarizării unitare şi limitarea lui exclusiv la sporul de condiţii, reevaluarea Legii salarizării şi corectarea inechităţilor create între categorii profesionale, atât din interiorul sistemului de sănătate, cât şi în comparaţie cu alte categorii profesionale de bugetari.