Sindicatul ROMATSA explică incidentul din Neamţ şi denunţă campania de denigrare împotriva regiei

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), din cadrul ROMATSA, solicită Ministerului Transporturilor să se pronunţe în cazul campaniei de denigrare a activităţii regiei autonome dusă în ultimele trei săptămâni de mass-media, potrivit unui comunicat al ATSR.

10 feb. 2014, 10:19
Sindicatul ROMATSA explică incidentul din Neamţ şi denunţă campania de denigrare împotriva regiei

„Ne exprimăm dezamăgirea faţă de continuarea campaniei de denigrare a activităţii ROMATSA, cu atât mai mult cu cât persoanele invitate a se exprima în diverse emisiuni televizate nu au întotdeauna cunoştinţele şi datele necesare pentru o corectă înţelegere a informaţiilor pe care le analizează.

În urma accidentului în care a fost implicată aeronava YR-BNP, din data de 20.01.2014, s-a declanşat automat o investigaţie aeronautică sub coordonarea CLAS. Investigaţia adună informaţii asupra tuturor cauzelor care au condus la producerea evenimentelor, rolul primordial al acestei investigaţii fiind găsirea unor soluţii pentru ca acest gen de evenimente să nu se mai repete.

Citeşte şi RAPORT SCANDALOS al Romatsa, despre accidentul din Apuseni: RĂNIŢII sunt VINOVAŢI

Ne exprimăm încrederea că raportul final al comisiei de investigaţie va reflecta corect care erau atribuţiunile ROMATSA, atât în operaţiunile de căutare, cât şi în cele de salvare la faţa locului. De asemenea, solicităm Ministerului Transporturilor ca printr-un comunicat să exprime un punct de vedere asupra tratamentului mediatic injust la care suntem supuşi de trei săptămâni”, se spune în comunicatul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România.

Potrivit sindicatului, echipamentul ELT (Emergency Locator Transmitter) are scopul de a permite detectarea, localizarea şi identificarea vaselor şi aeronavelor aflate în dificultate.

Citeşte şi Convorbire halucinantă:Angajaţii ISU şi ROMATSA n-au ştiut să interpreteze coordonatele date de medicul Zamfir

„Aceste echipamente pot emite semnale radio pe frecvenţele 121,5 MHz şi 406 MHz. La ora actuală, emisia pe frecvenţa 406 MHz este mijlocul standard ce îi permite ROMATSA identificarea locului unui accident aviatic. Aceasta frecvenţă este monitorizată de sistemul satelitar COSPAS-SARSAT, care determina poziţia emiţătorului şi o transmite automat punctelor de contact. ROMATSA este punct de contact cu sistemul COSPAS-SARSAT (prin centrul de monitorizare de la Moscova) şi primeşte automat zeci de astfel de mesaje anual. Serviciul de furnizare al informaţiei este gratuit şi nediscriminatoriu, nefiind condiţionat de plata unui abonament”, se subliniază în comunicat.

În plus, sindicaliştii constată că, pe data de 8 februarie, rolul ROMATSA a fost prezentat din nou într-un mod tendenţios, cu privire la un mesaj de alertare, de data aceasta de tip EPIRB (specific ambarcaţiunilor maritime şi fluviale), pe sistemul satelitar COSPAS-SARSAT în zona de responsabilitate a ISU Neamţ.

Citeşte şi INCREDIBIL: ROMATSA a trimis ISU Neamţ să salveze de pe lacul Bicaz o ambarcaţiune eşuată în FRANŢA

Pentru o mai bună înţelegere, în seara de 5.02.2014, la ROMATSA s-a primit o avertizare iniţială de la COSPAS-SARSAT MCC Rusia (nr. 01690). S-a coordonat transmiterea acestor informaţii către autorităţi şi iniţierea Incident conform procedurilor existente, urmând ca, după a doua trecere a satelitului, MCC Rusia să stabilească dacă semnalizarea este reală sau nu, în baza unei localizări efectuate cu un grad mai ridicat de precizie. Constatând că unul din cele două seturi de coordonate iniţiale se află pe teritoriul României, s-a luat măsura de a identifica judeţul implicat, acesta fiind judeţul Neamţ (47 06.2 N 025 57.2 E).

Evenimentul a fost raportat imediat la COSU şi ISU Neamţ, menţionându-se faptul că probabilitatea ca acest set de coordonate să fie real este de 50%. În jurul orei 22.43, s-a primit un mesaj de tip MIRROR, care ne informa asupra faptului că datele privind poziţia primite de la Doppler B (cele din România) au fost anulate (NIL/RESOLVED), pe când celelalte coordonate (zona Nisa, Franţa) sunt în continuare active. În acest moment, s-a sunat din nou la COSU, anunţând că acţiunea în ceea ce ne priveşte a fost anulată de către MCC Rusia prin mesajul nr. 01691 cu rezoluţia NIL/RESOLVED. Apoi a fost sunat ISU Neamţ, anunţându-se conţinutul mesajului în vederea anulării oricărei acţiuni ce ar fi fost întreprinsă până în acel moment. În lipsa semnalului ELT pe frecvenţa de 406 MHZ, în cazul tragicului eveniment din ziua de 20 ianuarie 2014, a fost imposibil de aplicat procedura de mai sus„, se mai precizează în comunicat.