Singurul CONDAMNAT LA MOARTE în ROMÂNIA nu scapă de pedeapsă

Fostul ofiţer Constanţin Răuţă este singurul om care este şi acum condamnat la moarte în România, deşi această pedeapsă a fost abolită.

02 nov. 2013, 19:27
Singurul CONDAMNAT LA MOARTE în ROMÂNIA nu scapă de pedeapsă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri cererea de revizuire a sentinţei din 1974 prin care fostul ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) Constantin Răuţă a fost condamnat la moarte, fiind acuzat de regimul comunist că a fugit în SUA, unde a solicitat azil politic.

Instanţa supremă a respins recursul lui Răuţă şi a menţinut o decizie a Curţii Militare de Apel din martie 2013, instanţă care respinsese la rândul ei o cerere de revizuire a condamnării.

Constantin Răuţă a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii în 1966, apoi a lucrat ca inginer la IPROCHIM Bucureşti şi la Ministerul Chimiei. A fost racolat de DIE, primind numele conspirativ ‘Călin’, şi a fost instruit să execute misiuni de spionaj în străinătate, în special împotriva NATO, notează Agerpres.

În anul 1973 a fost trimis în SUA pentru a pregăti vizita lui Nicolae Ceauşescu, însă Constantin Răuţă a solicitat azil politic autorităţilor americane. La data de 2 septembrie 1974 a fost condamnat în lipsă pentru trădare, fiind condamnat la moarte.

„La data de 24 noiembrie 1973, Răuţă Constantin a primit misiunea şi s-a deplasat în SUA pentru a transporta valiza diplomatică; ajungând pe aeroportul din New York, acesta a predat imediat organelor de poliţie americane valiza diplomatică în care se aflau date şi documente cu caracter ‘secret de stat’ ce făceau parte din categoria celor care se refereau la munca operativă a organelor de securitate, la aparatura tehnică şi de specialitate din dotarea Ministerului de Interne folosită în scopul apărării secretului de stat, prevenirii scurgerii de informaţii şi depistării urmelor lăsate de persoanele interesate în pătrunderea la asemenea documente, divulgând misiunea primită; de la data menţionată nu s-a mai întors în ţară şi a lipsit nejustificat de la serviciu”, se arată în decizia de condamnare.

Constantin Răuţă a lucrat timp de 24 de ani la centrul de cercetări al NASA – ‘Goddard Space Flight Center Greenbelt’ din Maryland şi pentru Marina SUA. El a organizat proteste împotriva încălcării drepturilor omului în România, fiind prezent la audieri în Congresul SUA, a vorbit la posturile de radio Vocea Americii şi Radio Europa Liberă.

După 1990, Constantin Răuţă a primit paşaport românesc şi a venit de mai multe ori în ţară, însă în anul 2005 a fost anunţat că i s-a retras cetăţenia română, deoarece are o condamnare la moarte. Răuţă susţine că totul se datorează unei încercări a Serviciului de Informaţii Externe (SIE) de a-l racola în 1996, însă el a refuzat.

În anul 2011, Constantin Răuţă a recăpătat cetăţenia română, însă instanţele din România, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, i-au respins cererile de anulare a condamnării la moarte, fapt ce l-a determinat să înainteze o plângere la CEDO.

Tot în anul 2011, Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, instanţa de executare, a anulat mandatul de executare a sentinţei de condamnare la moarte a lui Răuţă.