Siria: Kurzii controlează cea mai mare parte din oraşul Kobane

Forţele kurde deţin controlul asupra celei mai mari părţi a oraşului Kobane, situat la frontiera turco-siriană, unde jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic nu au înregistrat progrese pe teren în ultimele zile, a anunţat marţi Pentagonul, potrivit AFP, citată de Agerpres.

22 oct. 2014, 05:19
Siria: Kurzii controlează cea mai mare parte din oraşul Kobane

Situaţia rămâne „delicată”, dar pentru moment forţele kurde – care au primit recent arme, muniţie şi medicamente paraşutate de armata americană – rezistă în continuare, iar asalturile jihadiştilor sunt încetinite de loviturile aeriene ale coaliţiei, a explicat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, contraamiralul John Kirby, în cursul unui briefing de presă.

„Situaţia la Kobane rămâne delicată, însă cea mai mare parte a oraşului se află sub controlul kurzilor”, a spus el.

„Cu toate acestea, forţele grupării Statul Islamic continuă să reprezinte o ameninţare”, cu importante grupuri de luptători în anumite părţi ale oraşului, a adăugat John Kirby.

Citeşte şi Armata americană îi înarmează pe kurzii din Siria

„Statul Islamic nu a înregistrat progrese la Kobane în ultimele zile”, dar „situaţia se poate schimba”, a avertizat el.

Oraşul sirian Kobane, care se află foarte aproape de graniţa cu Turcia, a fost la un pas de a fi cucerit de jihadiştii extremişti, când Statele Unite şi câţiva dintre aliaţii lor arabi şi-au intensificat atacurile aeriene, uneori peste 20 pe zi. SUA apreciază că au ucis mai multe sute de luptători ai Statului Islamic în urma acestor lovituri.