Siria: Un reporter a fost ucis într-un bombardament al regimului

Un reporter sirian care lucra pentru o televiziune de opoziție a fost ucis duminică în provincia Damasc de un bombardament de artilerie al regimului, soldat de asemenea cu alte zece victime, au relatat postul de televiziune și o organizație nonguvernamentală, relatează AFP.

29 oct. 2017, 18:24
Siria: Un reporter a fost ucis într-un bombardament al regimului

Qays al-Qadi, în vârstă de 20 de ani, lucra pentru Al-Jisr, un post cu transmisie prin satelit fondat în 2015, cu sediul la Istanbul și care se opune regimului președintelui Bashar al-Assad.

O fotografie făcută de un jurnalist care colaborează cu AFP îl arată pe tânăr culcat la pământ, cu fața însângerată și cu legitimația de presă la gât.

Postul de televiziune a anunțat pe pagina sa de Facebook că jurnalistul său „a căzut martir într-un bombardament al regimului Assad” asupra regiunii Ghouta de Est, zonă a rebelilor la est de Damasc.

Reporterul era „șeful de birou” al Al-Jisr în această zonă care, deși este desemnată drept una dintre zonele de „dezescaladare” din Siria, este de o săptămână ținta unei intensificări a bombardamentelor trupelor guvernamentale.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a confirmat la la rândul său moartea unui reporter, precum și a altor zece civili în Ghouta în bombardamente de artilerie.

Jurnalistul și alte șapte persoane au fost ucise în satul Hammouriyé, în timp ce alte trei persoane au murit într-un bombardament similar la Sabqa, un alt sat din Ghouta.

Moartea reporterului survine la trei săptămâni după cea a unui cameraman care lucra pentru televiziunea de stat siriană în explozia unei mine plantate de gruparea Statul Islamic în provincia Homs din centrul țării.

211 jurnaliști și jurnaliști-cetățeni au fost uciși în șase ani de război în Siria, relata în martie Reporteri fără Frontiere, organizație conform căreia Siria este țara cu cei mai mulți jurnaliști omorâți.