Sistemul de alertare a populaţiei va fi funcţional în maxim trei săptămâni. Costurile se ridică la maxim 4 milioane euro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că soluția tehnică pentru sistemul de alertare a populației ar urma să fie definitivată vineri în cadrul unor ședințe de lucru la ANCOM, în funcție de opțiune, suma alocată urmând să fie de cel mult patru milioane de euro.

22 sept. 2017, 11:41
Sistemul de alertare a populaţiei va fi funcţional în maxim trei săptămâni. Costurile se ridică la maxim 4 milioane euro

A fost o întâlnire pe care a condus-o domnul prim-ministru. Au participat la ea operatorii privați de telefonie mobilă (…), ANCOM-ul, reprezentat prin domnul președinte Diță, a mai fost STS-ul, reprezentat prin domnul general Vasilca. S-au tranșat etapele următoare, care vor fi cu termene scurte, dar realizabile. Astăzi vor fi cel puțin încă două întâlniri tehnice la sediul ANCOM, care vor realiza o parte din aceste etape„, a declarat Raed Arafat la plecarea de la Palatul Victoria, unde a avut loc întâlnirea.

Șeful DSU a precizat că sistemul de alertare va avea „două componente importante”. „Una de partea operatorilor, care (…) sunt dispuși să investească în această parte din sistem, ei, și o parte la noi, care este terminalul care integrează semnalele și după care, prin el, noi putem să dăm mesajele prin ISU. (…) Soluția tehnică se definitivează astăzi, după care urmează discuții cu cei care pot furniza soluție tehnică. Există câțiva pe plan european, inclusiv în România, care pot să facă treaba asta ca să se discute cu ei. Noi sperăm că săptămâna viitoare venim cu informații suplimentare, când considerăm că poate sistemul să înceapă să emită aceste alerte pe terminalele mobile. Va fi și o perioadă de testare, obligatoriu, ca să nu se greșească și, încet-încet, după asta să intre în implementare totală sistemul pe plan național„, a afirmat Arafat.

Citeşte şi Sistem Alert. Mihai Tudose se întâlneşte cu operatorii de telefonie pentru implementarea sistemului de avertizare prin SMS

Un astfel de sistem este destinat situațiilor deosebite, a arătat Arafat, și nu trebuie date zeci de alerte pe zi. „Acest sistem se folosește pentru situațiile deosebite ca să atragă atenția populației. Dacă fiecare alertă mică este dată prin acest sistem, după aceea populația nu mai reacționează la el și nu mai reprezintă un sistem de alertare. Devin ca orice SMS care intră în orice zi. Din cauza asta trebuie definit care este pragul de la care se dă alerta. În al doilea rând, va fi un centralizator care dă aceste alerte, și acesta este IGSU, și este posibil să coborâm la nivelul inspectoratelor județene, în sensul în care, dacă e o problemă locală, inspectoratul județean să poată să dea alertă imediat pe zonele care-l interesează în baza unor proceduri foarte clare. Deci, în momentul în care avem o situație sau necesită să dăm o informație urgentă populației, pentru că poate să fie folosit la alerte dacă urmează să fie ceva sau, la indicații, cum să acționeze, dacă a început ceva care nu a fost prevăzut înainte. Sau, post factum, de exemplu, apare un cutremur și vrei să comunici populației anumite măsuri și atunci folosești acest sistem„, a spus șeful DSU.

El a adăugat că, în mod normal, „în cadrul unui minut trebuie să se desfășoare toate treburile”, întrebat în cât timp va ajunge un mesaj de alertă la populație.

Arafat a mai spus că soluția va fi una de tip „cell broadcasting”. „Soluția de tip cell broacasting, în mod normal, nu e dependentă de smartphone. Deci, orice terminal ar trebui să poată să o primească„, a mai arătat el.

Președintele ANCOM a explicat, la rândul său, că timpul de reacție este „foarte-foarte scurt”, iar mesajul ar urma să poată fi primit și de un turist străin din zona aflată sub incidența alertei. „Sub un minut din momentul în care alerta se diseminează și Departamentul pentru Situații de Urgență, practic, introduce alerta în sistem„, a afirmat Diță.

El a precizat că soluția tehnică privind sistemul de alertare este una integrată și în procent de 95% va fi decisă într-o ședință tehnică care va avea loc de la ora 13,00 la sediul ANCOM. „Până luni, vom avea cred că în procent de 95% acest sistem identificat și operatorii au anunțat că de astăzi vor începe să discute concret pe baza rezoluțiilor care vor fi luate după întâlnirile de la ora 13,00. După ședința de lucru pe care o avem, vor lua imediat legătura cu producătorii de echipamente. Costurile vor fi definite în momentul în care soluția este identificată„, a declarat Diță.

Președintele ANCOM a mai spus că momentul în care aplicația de alertare va deveni funcțională depinde de testele care vor fi efectuate. „Este vorba de zile, maxim săptămâni, două-trei„, a menționat Diță, precizând că partea de achiziții ce revine Guvernului ar urma să se facă în procedură de urgență, iar suma ce va fi alocată nu este imensă.

Suma depinde de sistem, poate să înceapă și de la un milion de euro și să se termine și pe la 3,5 milioane — 4 milioane, dar cum a zis domnul președinte (al ANCOM — n.r.), suma se definește prin soluția finală„, a mai declarat Raed Arafat.