Sistemul electronic al cardului de sănătate, din nou NEFUNCŢIONAL. Medicii de familie: Situaţia este insuportabilă

Problemele la sistemul electronic al cardului naţional de sănătate par să nu se mai termine. Platforma este din nou nefuncţională, iar medicii de familie sunt extrem de revoltaţi din această cauză, susţinând că "situaţia a devenit insuportabilă".

04 dec. 2015, 15:00
Sistemul electronic al cardului de sănătate, din nou NEFUNCŢIONAL. Medicii de familie: Situaţia este insuportabilă

De la lansarea componentei pentru cardul de sănătate, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate nu a funcționat sau a răspuns cu foarte mare dificultate – împiedicând activitatea tuturor furnizorilor de servicii medicale – în următoarele zile:

CEAS: 1-6, 19, 27 mai, 28 august, 18, 21, 22 septembrie, 9, 14, 19, 29, 30 octombrie, 3, 13 noiembrie.
SIUI: 1-6, 19, 27 mai, 9, 13, 14, 19 octombrie, 3, 9, 13, 25, 26 noiembrie, 2, 3 decembrie
SIPE: 9, 14, 19 octombrie, 3, 9, 13, 24, 25 noiembrie, 2, 3 decembrie.

„Nici astăzi (vineri n.r.) nu s-au putut valida rețete, bilete, concedii, consultații, nu s-a putut verifica sau prelua calitatea de asigurat a pacienților noștri, nu se pot efectua raportările lunii precedente. Această situație a devenit insuportabilă! Din aceste motive, vă ducem la cunoștiință că: – nu suntem răspunzatori pentru eventualele greșeli de prescriere a rețetelor (depășirea numărului maxim de medicamente lunare) deoarece sistemul de verificare pentru această regulă de prescriere nu poate fi accesat; – nu suntem răspunzători pentru biletele de trimitere și retetele emise asiguraților (care figurează în lista noastră cu acestă categorie de la ultimul import de personalizare) deoarece categoria de asigurat nu a putut fi verificată și există situatii cand se schimbă la început de lună; – ni se pare firesc ca serviciile efectuate în aceste perioadă de avarie să ne fie decontate și nu imputate, așa cum s-a întâmpat! Dorim să ne fie validate serviciile efectuate în zile in care sistemul nu a mers, chiar dacă acele servicii nu au fost validate in cele 72 de ore, deoarece sistemul nu a permis acest lucru”, se arată într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

De asemenea, „farmaciile nu pot elibera rețetele pacienților (rețetele nu au putut fi trimise în SIPE)„, din cauza faptului că sistemul nu este funcțional.

Citeşte şi Sistemul electronic al cardului de sănătate, NEFUNCŢIONAL

„Există rețete pentru boli acute/subacute cu valabilitate de 48 de ore, care sigur vor expira dacă sistemul nu permite eliberarea lor! Prin urmare, nu suntem răspunzatori de eșecul terapeutic în cazul în care pacienții nu și-au permis să cumpere la preț întreg acele rețete la care au de fapt dreptul, ca asigurați”, este menţionat în comunicat.

Pe site-ul Casei Naţionale de Sănătate a fost publicat un comunicat de presă în care se menţiona că în perioada 5.12.2015 ora 18.30 – 6.12.2015 ora 8.30 „platforma informatică PIAS se întrerupe pentru mentenanţă„.

„Începând cu data de 5.12.2015 ora 18.30 până la data de 6.12.2015 ora 8.30, platforma informatică PIAS se întrerupe pentru mentenanţă. Furnizorii pot înregistra serviciile prestate în aplicaţiile proprii în modul off-line, iar după ce CNAS va anunţa repornirea platformei informatice, furnizorii pot relua încărcarea on-line a serviciilor efectuate. Intervalul de 14 ore cât timp este indisponibilă platforma informatică va fi adăugat la cele 72 de ore obligatorii de încărcare a serviciilor on-line”, se arată în comunicatul CNAS.

Medicii de familie susţin că au atras atenţia în nenumărate rânduri în legătură cu nefuncţionalitatea sistemului.

În repetate rânduri am atras atenția asupra lipsei de prevedere a unui sistem alternativ pentru situațiile în care sistemul informatic nu merge, dar la demersurile noastre nu am primit răspunsuri oficiale. Reamintim că am solicitat audit extern la CNAS și am solicitat ca pentru toate erorile și pentru frecventa lipsă de funcționare să existe responsabili„, se arată în comunicatul SNMF.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Citeşte şi Scandal în sănătate. Spital AMENDAT de Casa de Asigurări din cauza pacienţilor fără carduri