Sistemul electronic al cardului de sănătate, NEFUNCŢIONAL

Furnizorii de servicii medicale nu s-au putut conecta marți dimineață, de la ora 8.30, la sistemul cardului de sănătate.

03 nov. 2015, 08:19
Sistemul electronic al cardului de sănătate, NEFUNCŢIONAL

„Există probleme în sistemul cardului de sănătate începând cu ora 8.30”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase.

Problemele au fost remediate în jurul orei 12.30.

Astfel, furnizorii au fost nevoiţi să acorde servicii medicale în sistem off-line, care pentru a fi validate trebuie urcate în sistemul electronic în termen de 72 de ore.

Medici: Modul offline al sistemului electronic al cardului, o CÂRPEALĂ. Înghiţim zilnic toate umilinţele CNAS

Sistemul electronic al cardului de sănătate a fost inoperabil de mai multe ori. Acesta a fost blocat pe 18 septembrie mai multe ore. Atunci, purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, anunţase că există norme de utilizare a cardului de sănătate în care este prevăzută această situație în care furnizorii trebuie să utilizeze cardul în sistem offline.

„Mai exact, introduc cardul în cititor, acolo rămâne o amprentă de timp locală, pentru că principalul rol al cardului este de a lăsa o amprentă de timp în sistem. Această amprentă va fi urcată în sistem în termen de 72 de ore”, a explicat Tănase.

Ea a precizat că acest lucru trebuie respectat de toți furnizorii aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări.

„În cazul în care mai sunt furnizori care nu își reamintesc acest lucru, CNAS a postat pe site pașii care sunt de urmat în această situație. Important este ca pacienții să nu aibă de suferit în astfel de situații”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CNAS.

Sistemul cardului de sănătate a avut însă probleme şi în data de 21 septembrie, preţ de două ore, din cauza unor variații de tensiune electrică, a precizat CNAS într-un comunicat remis presei.

„Din cauza unor variații de tensiune electrică, sistemul cardului de sănătate nu mai funcționează online începând cu orele 16.30. Specialiștii lucrează pentru remedierea defecțiunii și apreciem că în termen de maximum 3 ore sistemul va funcționa în parametrii normali”, se arată în comunicatul de presă al CNAS.

Totodată, CNAS sublinia că în acest interval furnizorii vor acorda servicii medicale și farmaceutice în sistem offline, așa cum prevăd normele de utilizare a cardului național de sănătate. Începând cu orele 18.30, sistemul a fost repornit.