Sistemul electronic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, NEFUNCŢIONAL. Reacţia CNAS

Au fost probleme grave cu sistemul electronic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acesta nu a funcţionat timp de trei zile, anunţă România TV. Medicii nu au putut valida serviciile medicale. 

RomaniaTV.net
10 oct. 2018, 12:07
Sistemul electronic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, NEFUNCŢIONAL. Reacţia CNAS

UPDATE: Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) funcţionează în parametri normali, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit unui comunicat remis de CNAS, în cursul zilei de luni s-au înregistrat fluctuaţii ale PIAS, care au fost analizate şi soluţionate în cursul zilei de marţi, 9 octombrie. „Pe durata efectuării lucrărilor tehnice, au existat intervale în care platforma informatică a avut timpi lungi de răspuns la solicitările utilizatorilor, fapt perceput de aceştia drept nefuncţionalitate”, se arată în comunicat.

CNAS precizează că serviciile medicale efectuate în perioada respectivă pot fi raportate şi validate în interval de trei zile lucrătoare după data efectuării serviciilor respective, nefiind necesară stabilirea de măsuri derogatorii.

Sistemul electronic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este nefuncţional pentru a treia zi consecutiv, anunţă medicii de familie. Sistemul a funcţionat cu dificultate şi săptămâna trecută, însă în aceste zile sunt perioade întregi în care este blocat, reţetele funcţionează doar în mod offline, iar serviciile nu se validează, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

De vină ar fi faptul că au expirat două contracte majore de mentenanţă. Totuşi timp de un an nu s-au făcut aceste achiziții, fapt care a blocat emiterea reţetelor electronice şi a scos medicii în stradă.

Oficialii Casei spun că „situaţia” a apărut ca urmare a arestărilor de anul trecut şi a schimbărilor dese din conducerea autorităţii.