Situaţia terenului de vină pentru stoparea investiţiilor la aeroportul de la Ghimbav

Investițiile la aeroportul internațional Brașov-Ghimbav sunt oprite până când va fi aprobat de către Parlament proiectul de lege de prelungire a termenului de administrare de către Consiliul Județean Brașov, de la cinci ani la 10 ani, asupra terenului în suprafață de 200 de ha, care se află în proprietatea Institutului Național pentru Cercetarea Cartofului și a Sfeclei de Zahăr.

31 aug. 2015, 13:14
Situaţia terenului de vină pentru stoparea investiţiilor la aeroportul de la Ghimbav

Prin Legea 197/2009 i s-a dat Consiliului Județean drept de administrare a terenului pe o perioadă de cinci ani, termen care a expirat fără ca aeroportul să fie finalizat. Terenul a revenit juridic în administrarea Institutului Național pentru Cercetarea Cartofului și al Sfeclei de Zahăr, iar Consiliul Județean (CJ) e nevoit să ceară din nou Parlamentului, printr-un proiect de lege, ca terenul să intre în administrarea sa pentru a continua investițiile la aeroport, având în vedere că deocamdată doar pista în lungime de 2.850 de metri este finalizată.

Președintele interimar al CJ Brașov, Claudiu Coman, a făcut luni, în cadrul ședinței de plen a forului județean, un apel către parlamentarii puterii să introducă pe ordinea de zi a Senatului, odată cu începerea activității de la 1 septembrie, proiectul de lege pentru terenul pe care se construiește aeroportul, în așa fel încât până la sfârșitul lunii octombrie proiectul de lege să fie aprobat și de Camera Deputaților, care este forul decizional.

„Este foarte important ca suprafața de 200 de ha pe care se construiește aeroportul și care aparține statului român să reintre în proprietatea Consiliului Județean pentru a putea trece la derularea investițiilor care mai sunt de făcut. Pentru ceea ce înseamnă investițiile care țin de Consiliul Județean, și anume finalizarea căilor de rulare, avem banii prevăzuți în bugetul județului. Apoi după ce terenul revine în administrarea Consiliului Județean, vom demara cea de a doua procedură de licitație publică internațională pentru construirea turnului de control, a terminalului și partea de operare a aeroportului”, a declarat, pentru AGERPRES, Claudiu Coman.

Întrebat dacă există investitori interesați pentru aeroportul internațional Brașov-Ghimbav, sursa citată a precizat că există trei investitori din străinătate care au contactat Consiliul Județean în acest sens, însă unul s-a retras pentru că dorea să investească numai dacă pista aeroportului ar avea o lungime de 3450 de metri.”I-am explicat că nu avem cum să facem acest lucru pentru că avem deja studiu de fezabilitate, avem indicatorii economici, toate sunt fixate, și atunci s-a retras”, a precizat președintele interimar al CJ.

Din luna septembrie a anului trecut, după ce a avut loc inaugurarea pistei în lungime de 2.850 de metri și lată de 45 de metri, orice lucrare la aeroport a fost oprită.

 

Citeşte şi Spectacol cu fiori pe un aeroport din SUA: Un avion a fost lovit de fulger, când se afla pe pistă VIDEO