Situaţie dramatică în Vanuatu: Aproape toţi locuitorii au rămas fără case în urma furtunii VIDEO

O situaţie dramatică se înregistrează în arhipelagul Vanuatu din Pacific. Aproape toţi cei 260.000 de locuitori au rămas pe drumuri după ce un ciclon tropical a măturat ţara. Furtuna a distrus sate întregi în acest arhipelag din Pacificul de Sud și a făcut "șase morți și peste 30 de răniți" în capitala Port Vila.

16 mart. 2015, 07:55
Situaţie dramatică în Vanuatu: Aproape toţi locuitorii au rămas fără case în urma furtunii VIDEO

Sate întregi au fost distruse de ciclonul-monstru ce a adus rafale de vânt de peste 270 de km pe oră, ploaie torenţiala şi valuri gigantice. Acoperişurile caselor au fost smulse, copacii scoşi din rădăcini şi doar clădiri mai solide au rezistat în faţa naturii dezlănţuite.

În urma stihiei, autorităţile au decretat stare de urgenţă în toate cele 65 de insule ce formează arhipelagul situat în estul Australiei. Pagubele sunt greu de estimat, fiindcă o mare parte din arhipelag e în beznă, iar căile de comunicaţii nu funcţionează. După ce casele fragile le-au fost distruse de ciclon, zeci de mii de oameni şi-au petrecut noaptea în adăposturi.

La fața locului, amploarea catastrofei era încă foarte greu de evaluat la peste 48 de ore de la trecerea Pam, ciclon de categoria 5 — cea mai ridicată — cu rafale de vânt ce au depășit 320 km/h.

Lonsdale a anunțat „șase morți confirmați și peste 30 de răniți doar la Port Vila”, dar autoritățile, care au declarat starea de urgență sâmbătă, se tem de un bilanț mai ridicat.

ONU la rândul său a evocat moartea neconfirmată a 44 de persoane în acest arhipelag cu 80 de insule, una dintre cele mai sărace țări din lume, unde au început să aterizeze avioane militare străine încărcate cu alimente și material de salvare.

Preşedintele ţării, aflat la o întrunire ONU, a cerut în lacrimi ajutor internaţional.

„N-am realizat ce impact a avut ciclonul Pam asupra Vanuatu. Cer ajutor din partea guvernului şi a poporului din Vanuatu comunităţii internaţionale”, a declarat Baldwin Lonsdale, preşedintele Vanuatu.

Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie au sărit deja în ajutorul ţării insulare cu un ajutor umanitar consistent, de peste 3 milioane de lire sterline.