Snowden preferă să depună mărturie în Congresul SUA, decât în faţa deputaţilor germani. Află de ce

Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor americane de informaţii care s-a refugiat în Rusia, ar prefera să depună mărturie în faţa membrilor Congresului american, a declarat vineri deputatul german Hans-Christian Ströbele, cu care fugarul s-a întâlnit joi.

RomaniaTV.net
01 nov. 2013, 19:10
Snowden preferă să depună mărturie în Congresul SUA, decât în faţa deputaţilor germani. Află de ce

„A spus că ceea ce ar prefera ar fi să depună mărturie în faţa (membrilor) Congresului american”, decât în faţa deputaţilor germani, a declarat Ströbele, un deputat din cadrul partidului german al Verzilor, care a participat la o întâlnire de trei ore, joi, în Rusia, cu Snowden.

Edward Snowden „nu mi s-a prezentat ca un antiamerican sau ca un inamic al Americii, ci mai degrabă invers”, a adăugat el, informează Mediafax.

Citeşte şi Angela Merkel, spionată de la ambasada americană din Berlin

El ar prefera să depună mărturie în faţa membrilor unei comisii a Congresului, pentru a „pune faptele pe masă şi a oferi explicaţii”, a adăugat acest deputat dintr-o circumscripţie de la Berlin.

Snowden s-a declarat totodată pregătit să depună mărturie în faţa membrilor Parlamentului german, potrivit lui Ströbele.

Avocatul rus al fugarului, Anatoli Kucerena, a declarat la rândul său, la Moscova, că Snowden nu poate să meargă în Germania, riscând să îşi piardă astfel statutul de refugiat, dar că ar putea să depună mărturie fără să părăsească Rusia. „În cadrul acordurilor internaţionale, Snowden poate depune mărturie în Rusia, dar autorităţile germane sunt cele care vor decide”, a declarat Kucerena pentru postul Ecoul Moscovei.

Citeşte şi Prima înregistrare cu Edward Snowden în Rusia. El avertizează în legătură cu pericolele spionajului

Într-un interviu pentru ediţia de sâmbătă a cotidianul german Süddeutsche Zeitung, Snowden a declarat că nu regretă că a făcut dezvăluiri, fiind de acord că ceea ce îl afectează cel mai mult în situaţia sa actuală este faptul că „nu are contacte în mod regulat cu familia şi apropiaţii”.

Întrebat de ce nu oferă interviuri despre conţinutul documentelor cu privire la Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA), el a răspuns că „jurnaliştii şi experţii ar trebui să poată să îşi formeze singuri o părere”.

Citeşte şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate a ascultat telefoanele a 35 de lideri ai planetei

El a respins, de asemenea, acuzaţiile potrivit cărora vrea să facă rău Guvernului american. „Ceea ce ajută opinia publică din Statele Unite şi din alte ţări ajută şi Guvernul Statelor Unite”, a subliniat Edward Snowden.