Dezăluiri şocante: O publicaţie rusă importantă s-a înregistrat ca agent străin în SUA, la cererea Washingtonului

RT, instituţie media controlată de Moscova, cunoscută anterior drept Russia Today, s-a înregistrat ca agent străin în SUA la cererea Washingtonului, în contextul suspiciunilor oficialilor americani că grupuri media ruse că ar fi dezinformat în timpul campaniei electorale din anul 2016.

14 nov. 2017, 07:33

T&R Productions LLC, o corporaţie cu sediul la Washington, s-a înregistrat la Departamentul american al Justiţiei în conformitate cu Actul de Înregistrare pentru Agenţi Străini (FARA) ca agent pentru ANO TV-Novosti, compania care controlează instituţia media RT, informează site-ul postului France 24.

Legislaţia privind agenţii străini are rolul de a impune norme de transparenţa activiştilor şi politicienilor care acţionează în numele unor interese străine la Washington şi în mod expres exclude organizaţiile media americane şi străine, informează Mediafax.

Oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane afirmă că instituţia media a încercat să influenţeze scrutinul prezidenţial în interesul Kremlinului, acuzaţie respinsă de Russia Today şi Preşedinţia de la Moscova.

Citeşte şi Deputaţii ruşi reclamă presiuni din partea SUA asupra media ruse. Presa americană ar putea fi declarată „agent străin”

 Twitter a comunicat că Russia Today, grup media indicat de serviciile de informaţii americane în legătură cu ingerinţele în campania electorală, a cheltuit cel puţin 274.000 de dolari pentru 1.823 de mesaje publicitare sau promoţionale care „în mod categoric ori potenţial au vizat piaţa americană”.

În replică, Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat de la Moscova, a declarat recent că există în plan adoptarea unui proiect legislativ ce prevede că instituţiile media americane şi din alte state ce activează în Rusia ar putea fi desemnate drept „agenţi străini”, potrivit Mediafax.

Astfel, aceste instituţii ar fi obligate să prezinte autorităţilor ruse rapoarte privind sursele finanţării şi personalul lor.