Societatea de Dermatologie vrea un proiect de lege prin care cancerul să fie considerat boală profesională

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Societatea de Dermatologie vor să inițieze un proiect de lege prin care cancerul de piele să fie considerat boală profesională.

20 oct. 2015, 20:41
Societatea de Dermatologie vrea un proiect de lege prin care cancerul să fie considerat boală profesională

Cancerul de piele care va fi depistat la cei care se expun datorită meseriei, de exemplu constructorii pe schele, să fie considerat o boală profesională. Ei nu au vrut să se expună dar asta le este meseria, chiar dacă s-au protejat lucrând prelungit în raze ultraviolete normal că pot dezvolta această formă de cancer. Ne dorim o inițiativă în acest sens„, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC, la Parlament, unde le-a prezentat deputaților din Comisia pentru sănătate raportul final al campaniei de prevenție privind cancerul de piele.

El a susținut că populația nu este suficient informată cu privire la riscurile de expunere prelungită la soare.

De asemenea, prof. dr. Sorin Țiplica a explicat că expunerea profesională la razele ultraviolete poate să conducă la cancer și a pledat pentru modificarea legislației.

Expunerea profesională la ultraviolete poate să inducă dezvoltarea de cancer. (…) Încercăm să raliem legislația din țara noastră la standardele care există în Europa. Cei mai avansați sunt medicii dermatologi, medicii de medicina muncii din Germania care au promovat aceste standarde și se văd deja rezultatele. Împreună cu colegii din celelalte țări europene (…) încercăm să implementăm aceste rezultate și la noi în țară și primul pas este avertizarea populației, dar trebuie să implementăm și aceste standarde, să încercăm să le dăm și o haină legislativă„, a punctat dermatologul.

Potrivit unui studiu derulat de FABC, 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deși peste 50% dintre aceștia sunt conștienți de faptul că alunițele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani nu își verifică alunițele de pe corp, un procent la fel de ridicat — 73%, fiind înregistrat și pentru categoria de vârstă — peste 30 de ani.

Citeşte şi STUDIU: Aluniţele de pe braţ ar putea fi un indiciu pestru descoperirea cancerului de piele