Şoferii care circulă fără rovinietă pot scăpa de amenzi dacă autorităţile îi anunţă prea târziu că au încălcat legea

Şoferii care circulă cu maşini fără rovinietă ar putea să scape de amendă, dacă autorităţile îi anunţă prea târziu că au încălcat legea. Deputaţii au adoptat marţi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea art.9 din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Astfel, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică şoferului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării contravenței. Aplicarea amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei, se mai arată în proiectul votat marţi în Camera Deputaţilor.

RomaniaTV.net
06 feb. 2018, 12:04
Şoferii care circulă fără rovinietă pot scăpa de amenzi dacă autorităţile îi anunţă prea târziu că au încălcat legea

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea şi completarea art.9 din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 265 de voturi.

Potrivit proiectului adoptat, articolul 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România se modifică şi se completează după cum urmează:

Alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(4) În cazul utilizatorilor români, dacă se constată prin intermediul sistemelor de camere video lipsa rovinietei valabile sau a peajului valabil, în baza datelor privind utilizatorul vehiculului, furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, personalul care efectuează controlul conform alin. (2) lit. c) pct. (ii) constată săvârșirea contravenției, încheie procesul verbal de constatare a contravenției și aplică sancţiunea contravențională.”

La articolul 9 după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41 ) cu următorul cuprins: ”(41 ) În cazul vehiculelor înmatriculate în alte state, pentru procesele verbale de constatare a contravenției pentru încălcarea prevederilor prezentei legi, sunt aplicabile prevederile art. 611 alin. (8) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare.

Alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(8) Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării contravenței. În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției, nu se pot încheia alte procese verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul.

După alineatul (9) se introduc două noi alineate, alineatele (10) si (11). ”(10) Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei;

(11) Compania Națională de Administrare a Infrastructurii RutiereS.A. asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenței și valabilității rovinietei și peajului.

Legea intră în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.