Soldaţii AMERICANI au DEBARCAT în Polonia

O companie cu un efectiv de 130 de soldaţi americani a sosit miercuri în Polonia, în urma unei decizii de la Washington, de a-şi întări angajamentul în regiune pe fondul tensiunilor cu Rusia în legătură cu Ucraina.

RomaniaTV.net
24 apr. 2014, 08:53
Soldaţii AMERICANI au DEBARCAT în Polonia

„Suntem aici pentru a-i asigura pe aliaţii noştri, pentru a arăta angajamentul nostru faţă de NATO”, a explicat pentru AFP Michael Weisman, purtător de cuvânt al brigăzii 173 aeropurtate americane la baza aeriană poloneză din Swidwin (în nord-vestul ţării), unde soldaţii sosiseră la bordul a două avioane de transport Hercules americane, relatează Agerpres.

Washingtonul anunţase desfăşurarea pentru exerciţii în Polonia şi în Ţările Baltice a 600 de soldaţi, gest adresat aliaţilor săi din NATO, alarmaţi de acţiunile Moscovei în Ucraina.

Ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, a salutat sosirea militarilor americani în cadrul unei scurte ceremonii. „Lucrăm în fiecare zi pentru apărarea ţării noastre, dar într-o lume care se schimbă şi care este plină de pericole avem nevoie de aliaţi siguri ca SUA şi NATO„, a declarat ministrul.

În afara companiei sosite miercuri în Polonia, alţi 450 de soldaţi americani sunt aşteptaţi în zilele următoare în Estonia, Letonia şi Lituania pentru exerciţii care vor avea loc în lunile următoare, cel puţin până la sfârşitul anului.

„Sunt încântată că aliaţii au reacţionat foarte repede, că ei au înţeles că ameninţările sunt reale”, a comentat evenimentul în faţa presei preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite miercuri la Vilnius. „Salut desfăşurarea forţelor americane la sol în Letonia, Estonia, Lituania şi Polonia ca un semn important de solidaritate al NATO”, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter şi ministrul leton al afacerilor externe, Edgars Rinkevics. „Acest gest este expresia concretă a obligaţiilor care ne leagă în materie de securitate în Europa”, subliniase cu o zi înainte contraamiralul John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului. „Este un mesaj adresat Moscovei.” El a precizat că este vorba despre operaţiuni „bilaterale” ale SUA şi nu de exerciţii ale NATO, notând totuşi că nu a fost exprimată nicio reticenţă din partea altor membri ai Alianţei.

Citeşte şi Rusia a început BRUSC să facă EXERCIŢII MILITARE în Marea Caspică

Această primă desfăşurare urmează să dureze o lună, după care trupele vor fi înlocuite de alte forţe ale armatei americane. „Ideea nu este de a face din antrenament un spectacol. Vom face un foarte bun şi foarte dur antrenament al infanteriei cu cea de a şasea brigadă aeropurtată poloneză”, a asigurat purtătorul de cuvânt al brigăzii americane, potrivit Agerpres.

„Polonia nu va avea un garant mai bun decât SUA în ceea ce priveşte securitatea militară”, a declarat premierul polonez Donald Tusk miercuri după-amiază, înainte de a pleca la Bruxelles. „Polonia ar vrea să dispună de garanţii de securitate mai palpabile şi aici este vorba despre prezenţa, din ce în ce mai mare, a NATO, cu soldaţi şi instalaţii americane pentru ca Polonia să nu fie în niciun caz tratată ca membru al Alianţei Atlanticului de Nord de categoria a doua”, a afirmat el.