Şomerii lui Patriciu îi scriu miliardarului: „Nu suntem piese pe tabla de şah”. Vezi scrisoarea

Angajaţii magazinelor  miniMAX Discount, reţea deţinută omul de afaceri Dinu Patriciu, şi cei care au fost disponibilizaţi înainte de Crăciun vor să ştie când îşi primesc banii.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 08:44

Rețeaua Minimax, controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu, a depus la Tribunalul Ilfov la data de 1 februarie 2012 o cerere de intrare în insolvenţă, termenul de judecată fiind stabilit pentru data 19 iunie 2012.

Angajaţii unităţilor închise au fost disponibilizaţi şi încă mai aşteaptă să-şi primească salariile şi bonurile de masă. Printr-o scrisoare deschisă, remisă România TV, angajaţii şi foştii angajaţi spun că au depus eforturi de a afla informaţii despre drepturile salariale restante, toate fără niciun rezultat.

Considerăm că aveţi obligaţia morală de a ne da un răspuns clar, real şi în cel mai scurt timp posibil la întrebările noastre, deoarece suntem oameni, domnule Patriciu, nu piese pe o tablă de şah.”

„Am înţeles faptul că această companie trece printr-o perioadă nefavorabilă, însă totul are o limită. Suntem sute de oameni în acestă situaţie, iar din luna decembrie aşteptăm să ne primim drepturile. Ne-am semnat cu resemnare notificările de intrare în preaviz, demisiile cu alte cuvinte, pentru că, de fapt, compania a luat decizia de a ne lăsa fără un loc de muncă cu câteva zile înainte de Sărbatorile de Iarnă, iar pentru acest lucru nu putem decât să „vă mulţumim” că ne-aţi făcut acest „cadou” neaşteptat”, se arată în scrisoarea deschisă către omul de afaceri Dinu Patriciu.

Citeşte aici textul integral al scrisorii

Cei care au redactat scrisoarea doresc de la Dinu Patriciu răspunsuri la patru întrebări: „Situaţia actuală ne obligă pe toţi la eforturi şi sacrificii, astfel că dorim să ne răspundeţi concret la următoarele întrebări:

1.Când vom primi bonurile de masă aferente lunii noiembrie, respectiv decembrie?

2. Când va fi virat salariul aferent lunii ianuarie?

3.Când va fi virat salariul compensatoriu? Conform Codului Muncii şi notificărilor pe care le-am semnat în cursul lunii decembrie, avem dreptul la un salariu compensatoriu.

4. Când vor fi viraţi banii aferenţi concediului de odihnă neefectuat? Neefectuarea concediului de odihnă de către salariaţi obligă angajatorul la plata zilelor respective, iar mulţi dintre noi mai avem acest drept”.

În plus, angajaţii miniMAX susțin că au primit prin e-mail o informare care îi anunţa că salariile aferente lunii ianuarie nu vor fi plătiti mai devreme de data de 15 martie 2012, iar tichetele de masă pentru luna noiembrie nu au fost încă achitate, ceea ce face ca acestea să nu poată fi livrate.

„Noi am înteles că mai avem de aşteptat, dar până când, asta vrem să aflăm cu toţii… Avem încredere în discernământul dumneavoastră domnule Patriciu şi dorim să obţinem aceste informaţii cât mai urgent. Încheiem această scrisoare, propunându-vă dumneavoastră şi reprezentanţilor companiei pe care o conduceţi să găsiţi în cel mai scurt timp posibil o soluţie echitabilă pentru ambele părţi. În caz contrar, suntem nevoiţi să recurgem la soluţionarea conflictului de muncă pe cale juridică”, se mai arată în aceeaşi scrisoare.

În aceeaşi situaţie se pare că se află şi angajaţii magazinelor de proximitate MIC.RO, care au fost închise luna trecută. Luni, aceştia au protestat în faţa sediului grupului Mercadia, cea care deţine cele două reţele de retail.