SONDAJ: 3% dintre elevi cred că o meserie în Educaţie este de viitor. Cei mai mulţi copii vor să fie IT-şti şi medici

Un sondaj realizat de INACO în 16 licee din Bucureşti, Timişoara şi Piteşti arată că majoritatea elevilor aleg domeniul IT şi medicina atunci când sunt întrebaţi ce meserie cred că ar fi de viitor pentru ei.  Potrivit studiului, şi părinţii şi profesorii tinerilor cred că IT-ul şi medicina reprezintă două domenii de viitor. Eşantionul a fost de 1024 de elevi. La studiul făcut de INACO au participat şi 277 de părinţi şi profesori.

16 ian. 2019, 14:26
SONDAJ: 3% dintre elevi cred că o meserie în Educaţie este de viitor. Cei mai mulţi copii vor să fie IT-şti şi medici

Meseria pentru care au optat cei mai mulți elevi a fost cea de medic sau stomatolog. Domeniul economic, al managementului și al antreprenoriatului este atractiv pentru 13% dintre elevii care au răspuns la acest chestionar.

Scade interesul elevilor pentru meseria de avocat și domeniul juridic la 8% (jurist, procuror, judecător). Pentru tineri, un loc de muncă în poliție sau armată (6%) este de două ori mai atractiv decât în educație sau în sport. Doar 3% dintre elevi au optat pentru o meserie în educație. Printre meseriile „exotice” menționate regăsim: pilot de drone și miner spațial, se arată în sondajul citat.

Perspectiva meseriei de profesor în rândurile părinților și ale cadrelor didactice este atractivă în viitor pentru doar 5% dintre respondenți, respectiv 2% pentru domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecător).

Domeniul economic și al afacerilor este atractiv pentru 11% dintre părinții și profesorii care au răspuns la acest chestionar, în timp ce 6% consideră psihologia un domeniu atractiv în viitor, mai arată datele.

Sondajul a fost făcut între 20 septembrie şi 15 noiembrie 2018 în 16 licee (14 din Bucuresti, 1 din Timișoara şi 1 din Pitești). Dintre acestea, două erau colegii naționale, 5 – licee teoretice, 4 – colegii tehnice, 3 – licee tehnologice, unul – liceu teologic şi o școală comercială.