SONDAJ: Credeţi că statul ar trebui să intervină şi să-i ajute pe cei care au credite în franci elveţieni?

CURS BNR: Francul elveţian continuă să se scumpească faţă de leu, ceea ce generează o creştere a ratelor pentru românii care au credite în această valută exotică. Credeţi că statul ar trebui să intervină şi să-i ajute pe cei care au credite în franci elveţieni? Votaţi în sondajul de mai jos.

19 ian. 2015, 10:19
SONDAJ: Credeţi că statul ar trebui să intervină şi să-i ajute pe cei care au credite în franci elveţieni?

FRANCUL ELVEŢIAN s-a prăbuşit la cursul BNR, iar ratele creditelor în această monedă au crescut considerabil. În acest context, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva exploziei ratelor, cerând guvernului să intervină. De asemenea, PNL cere audierea conducerii Băncii Naţionale a României în Parlament şi măsuri ferme pentru a-i ajuta pe cei care au credite în franci.

Guvernul a mutat deja în acest sens, iar vineri, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a avut o întrevedere cu reprezentanţii BNR pentru a discuta despre posibile măsuri pentru a ajuta persoanele care au credite în franci elveţieni.

CURS BNR: Veşti proaste pentru FRANCUL ELVEŢIAN. Cotaţii CURS VALUTAR 19 ianuarie

Ministrul Darius Vâlcov a declarat că şedinţa de urgenţă de la BNR a vizat găsirea unei soluţii pentru problema creditelor în franci elveţieni, adăugând că discuţii vor avea loc şi săptămâna viitoare. Astfel, una din soluţii ar fi extinderea ordonanţei 46 prin care s-a decis rescadenţarea reatelor. Practic, extinderea perioadei de creditare prin reducerea ratei lunare. Vâlcov a afirmat că această ordonanţă va merge în Parlament pentru a fi extinsă şi pentru cei care au credite în valută.

Dincolo, peste graniţele României, Ungaria a aplicat o măsură care i-a favorizat pe cei care s-au împrumut în franci. Dar care a atras numeroase proteste. Mai precis, guvernul de la Budapesta a îngheţat cursul franc elveţian – forint. Şi Croaţia a aplicat o măsură aproximativ similară. La doar câteva zile după aderarea ţării la UE, în iulie 2013, guvernul croat a decis ca băncile sa convertească în kuna (moneda naţională) creditele în franci elveţieni a 75.000 de croati.

Politicienii care au pierdut sau au câştigat din scumpirea francului elveţian

Apare, astfel, o întrebare majoră: ar trebui ca guvernul de la Bucureşti să ia o măsură de acest gen? Ar trebui extinsă o astfel de măsură şi pentru cei care au credite în alte valute, în euro, dolari etc? Mai mult, ce se întâmplă dacă autorităţile iau măsuri şi peste trei, cinci, opt luni, cursul revine la valoarea dinaintea scumpiri?Şi atunci, ce ar fi de făcut, ce ar trebui să facă autorităţile?
 

Credeţi că statul ar trebui să intervină şi să-i ajute pe cei care au credite în franci elveţieni? Votaţi în sondajul de mai sus.