SONDAJ Cei mai apreciaţi oameni de afaceri

Oamenii de afaceri Ion Ţiriac şi Gigi Becali sunt primii în preferinţele românilor, conform unui sondaj IRES.

RomaniaTV.net
10 apr. 2012, 14:18
SONDAJ Cei mai apreciaţi oameni de afaceri

Fostul tenisman Ion Ţiriac şi finanţatorul Stelei, Gigi Becali, sunt cei mai apreciaţi oameni de afaceri din România, conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES.

În timp ce Ţiriac este apreciat de 21% din repondenţi, Gigi Becali este preferat de 20%. Mult în urma lor sunt Dinu Patriciu, Silviu Prigoană, dar şi Dan Diaconescu, cu câte 2%, Dan Voiculescu, Ilie Năstase, Irinel Columbeanu şi Cristian Ţânţăreanu, cu câte 1%.

Sondajul a fost realizat de IRES la sfârşitul lunii martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.073 de respondenţi cu vârste mai mari de 18 ani şi are o marjă de eroare de plus/minus 3%.

Potrivit rezultatelor obţinute, 78% cred că „lucrurile merg într-o reacţie greşită” în România, faţă de doar 17 procente care cred că „direcţia este bună. Restul nu ştiu sau nu răspund.

La întrebarea „Cât de mulţumit sunteţi, în general, de felul în care trăiţi”, 42 de procente au răspuns „nu prea mulţumit, iar 29% s-au declarat „deloc mulţumiţi”. 24% spun că sunt „destul de mulţumiţi” şi doar 3% se declară „foarte mulţumiţi”.

Deşi 41% din respondenţi s-au declarat optimişti, 43% rezervaţi şi doar 16% pesimişti în privinţa viitorului, destul de puţini cred că nivelul de trai va creşte prea curând în România. Astfel, în timp ce doar 4% cred că peste un an vor trăi mult mai bune, iar 24% „ceva mai bine”, aproape două treimi nu văd viitorul apropiat cu ochi prea buni: 34% spun că vor trăi „aproximativ la fel”, 17% „ceva mai prost” şi 15% „mult mai prost.

Potrivit sondajului IRES, cei mai mulți români tind să se considere săraci. Pe o scară a avuţiei de la 1 la 10, unde 1 este „sărac”, iar 10 „bogat”, media obţinută în urma răspunsurilor primite este 4,73.

O majoritate covârşitoare (74%) consideră că impozitul unic pe venit nu este corect, iar 66% au calificat drept „prea mare” impozitul pe venit de 16%. 84% din respondenţi apreciază că bogaţii României ar trebui să contribuie suplimentar la bugetul ţării pentru o ieşire mai rapidă din criză, iar 66% consideră că au obligaţia să-i ajute pe cei mai săraci. 85% sunt de acord cu proiectul propus în 2011 de UNPR privind impozitarea cu 1% a averilor mai mari de 500.000 de euro.

Când vine vorba de felul în care bogaţii României şi-au obţinut averile, 62% cred că au făcut-o prin încălcarea legii şi doar 10% apreciază că aceasta este rezultatul muncii personale.

Traian Băsescu (26%) şi PDL sunt consideraţi personalitatea politică, respectiv partidul care reprezintă cel mai bine interesele celor bogaţi şi foarte bogaţi.

La polul opus, (18%) şi PP-DD (9%) sunt văzute drept principalele formaţiuni politice care apără săracii, iar Victor Ponta (11%), Dan Diaconescu (9%) şi Gigi Becali (8%) sunt consideraţi oamenii politici care le reprezintă cel mai bine interesele.