SONDAJ CSCI. Aproape jumătate dintre români se tem de un conflict militar IMINENT cu Rusia

Un sondaj realizat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI) pe tema naţionalismului românesc arată că 40% dintre români se tem de posibilitatea unui conflict militar cu Rusia în viitorul apropiat, iar 74% se bazează pe alianţa cu SUA pentru apărarea ţării.

RomaniaTV.net
13 mai 2015, 07:52
SONDAJ CSCI. Aproape jumătate dintre români se tem de un conflict militar IMINENT cu Rusia

Studiul arată că 40% dintre români consideră că un conflict militar cu Rusia este iminent, 25% consideră că acesta este posibil și alți 25% nu cred că se va întâmpla.

Nehotărâții sunt mai puțin convinși că doar americanii pot apăra țara de eventuala agresiune a Rusiei, comparativ cu majoritatea populatiei. Bărbații sunt mai convinși decat femeile de faptul că va exista un conflict militar cu Rusia.

Românii au o orientare pro-occidentală

Potrivit măsurătorii efectuate în perioada 16-24 februarie, doar 10% dintre români au încredere în Rusia, în timp ce 62% consideră că Statele Unite ale Americii merită încrederea lor. Doar 16% dintre cei intervievaţi au încredere în Ungaria, procentul depăşind nivelul de încredere de care se bucură UDMR.

Orientarea pro-occidentală a țării noastre se reflectă şi în opiniile cetăţenilor: 69% afirmă că au încredere mare în Uniunea Europeană.

Totuşi, intelectualii par să aibă mai puțină încredere în Occident decât cei cu mai puține studii (muncitori fara studii superioare) sau cei mai vârstnici, fiind undeva pe la 50%, potrivit concluziilor studiului.

Încredere mai multă în Occident au votanții partidelor mainstream (PSD si PNL) și cei trecuți de 45 de ani. Nehotărâții au mai puțină încredere în SUA și UE, dar tot mult peste Ungaria & Rusia.

Potrivit studiului, în mintea românilor, diviziunea e mai puțin geografică şi mai mult geopolitică.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-24 februarie, pe un eşantion reprezentativ de 1000 de persoane şi are o eroare tolerată de 3%