Sondaj CSOP: Mugur Isărescu conduce în topul încrederii. Crin Antonescu, depăşit de către Traian Băsescu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, conduce în clasamentul încrederii în personalităţile politice, urmat de prim-ministrul Victor Ponta, arată un sondaj CSOP, realizat în perioada 13-20 decembrie. În ce priveşte încrederea în instituţii, în vârf se află instituţiile puternic ierarhizate, adică armata şi biserica.

28 dec. 2013, 15:10
Sondaj CSOP: Mugur Isărescu conduce în topul încrederii. Crin Antonescu, depăşit de către Traian Băsescu

Mugur Isărescu beneficiază de multă sau destul de multă încredere din partea a 27% dintre cei intervievaţi. Podiumul l-au mai prins Victor Ponta, cu 23%, şi primarul din Sibiu, Klaus Johannis-19%.

Primarul Bucureştilor, Sorin Oprescu ajunge la 18%, în timp ce Traian Băsescu l-a depăşit în clasamentul încrederii pe Crin Antonescu, cei doi având 16%, respectiv 15%. Cu 14% încredere sunt cotaţi Theodor Stolojan, Mihai Răzvan Ungureanu şi Gigi Becali. Urmează apoi un grup de politicieni, toţi cu 12%: Cătălin Predoiu, Vasile Blaga, Emil Boc, Monica Macovei, Călin Popescu-Tăriceanu şi Elena Udrea.

La secţiunea dedicată încrederii în instituţii, singurele care trec pragul de 50% sunt biserica-62% şi armat a-53%. De un grad relativ de încredere beneficiază primăria din localitatea de domiciliu-41%, poliţia-36%, massmedia-27% şi justiţia-23%.

Instituţiile politice inspiră încredere românilor cam la acelaşi nivel precum băncile-12%. Astfel, Guvernul este cotat la 13%, iar Parlamentul şi preşedinţia-11%.

Sondajul CSOP a fost realizat de un eşantion de 1.031 de persoane, cu o eroare de reprezentativitate de ±3,1% şi cu o probabilitate de 0,95. Cercetarea sociologică a fost realizat prin metoda chestionarului standardizat, faţă în faţă.