Sondaj IMAS: PSD scade sub 30%. Sondaj CURS: PSD domină scenă politică cu 37%. Ce se întâmplă cu celelalte partide

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 37%, urmat la mare distanță de PNL cu 22%, anunţă un sondaj CURS, în vreme ce un sondaj IMAS arată o scădere dramatică a principalului partid din România, care ar marca o scădere sub 30%.

13 oct. 2018, 15:18

PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, a ajuns la 28%, în timp ce PNL, măcinat de probleme interne, se situează la 27%, reiese dintr-un sondaj IMAS comandat de USR şi citat de Adevărul.

Mişcarea România Împreună, partidul condus de Dacian Cioloş a depăşit, la mustaţă, USR, în timp ce ALDE, partid aflat în coaliţie cu PSD, a trecut, surprinzător, de 11%.

Cercetarea a avut loc în luna septembrie, înainte de referendumul pentru familia tradiţională La începutul lui 2017, PSD se afla la 49%, pentru ca în ianuarie anul acesta să scadă la 29,4%, iar în septembrie să mai piardă un procent, până la 28,1%. PNL a înregistrat o creştere în ianuarie 2018 faţă de începutul lui 2017, de la 20,7% la 26,2%, iar în septembrie se situa la 27,1%. USR a crescut cu 3 procente într-un an, la 11,4%, însă până în septembrie a înregistrat un declin, până la 9,5%.

Citeşte şi:  SONDAJ CURS: Cum ar vota românii dacă duminica viitoare ar fi alegeri

Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj – de tip Omnibus (septembrie-octombrie). Sondajul a fost realizat în perioada 20 septembrie – 1 octombrie pe 1067 de persoane la domiciliul respondenților.

Conform sondajului CURS, din luna iulie, PSD a pierdut două procente față de luna mai, a aceluiași an. Astfel, în mai PSD avea 39%, în timp ce în sondajul pe luna iulie are 37%. În septembrie a rămas la 37%, ceea ce înseamnă că avem a face cu o stabilizare în ciuda conflictului intern.

Liberalii par să nu se regăseacă. Dacă în mai, liberalii aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%.

ALDE a urcat un procent în septembrie față de luna iulie. Dacă în cercetările de tip Omnibus din mai și iunie partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu era cotat cu 8%, în septembrie s-a atins cota de 9%.

O ușoară creștere înregistrează și USR. Dac ă în luna mai era cotat la 6%, au urcat la 7% în iulie, iar in septembrie au atins cota de 8%.

USR înregistrează o creștere față sondajul CURS din luna mai, atunci când aveau 6%. Între timp, USR a urcat la 7%.

Deja scorurile înregistrate de Pro România condus de Victor Ponta și Mișcarea România Împreună condusă de Dacian Cioloș nu mai sunt o surpriză. Față de luna iulie ambele formațiuni se consolidează peste pragul electoral.

O surpriză se înregistrează în cazul PMP-ului care revine peste pragul electoral, în timp ce UDMR își menține cota tradițională de 5% (depinde doar de prezența la urne dacă va crește sau nu).