Sondaj INSCOP: Alianţa PSD – UNPR e pe primul loc în preferinţele românilor pentru alegerile europarlamentare

Alianţa PSD - UNPR ocupă prima poziţie în topul opţiunilor de vot pentru alegerile europarlamentare, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research, citat de Agerpres. Această alianţă este urmată de PNL şi PDL. De asemenea, calităţile pe care românii le consideră cele mai importante pentru un eurodeputat sunt cunoaşterea limbilor străine, studiile şi experienţă politică.

RomaniaTV.net
06 feb. 2014, 07:36
Sondaj INSCOP: Alianţa PSD – UNPR e pe primul loc în preferinţele românilor pentru alegerile europarlamentare

Astfel, alianţa formată din PSD şi UNPR ar obţine 37,1% dintre voturile exprimate la alegerile europarlamentare, conform sondajului amintit, PNL – 20,1%, PDL – 17,5%, UDMR – 4,7% şi PP-DD – 4,6% din intenţiile de vot.

Întrebaţi dacă în viziunea lor USL ar trebui să candideze pe liste comune la alegerile europene sau separat, 42,5% dintre români cred că PSD şi PNL ar trebui să candideze separat, în timp ce 28,7% dintre români preferă varianta listei comune. 28,8% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Potrivit sondajului Inscop Research, cele mai importante calităţi pe care trebuie să le aibă europarlamentarii sunt: cunoaşterea unor limbi străine (93,7% consideră acest lucru important şi foarte important), să aibă studii potrivite (92,4%) şi să aibă experienţă politică (86,5% cred că acest lucru este important şi foarte important).

Pentru 67,1% dintre respondenţi este important şi foarte important ca viitorii europarlamentari să fie cunoscuţi în Europa, în timp ce 44,4% consideră că este important şi foarte important ca europarlamentarii să fie noi în politică.

La alegerile pentru Parlamentul României, 56,3% dintre cei care au răspuns sondajului au spus că ar vota cu USL, 17,7% cu PDL, 5,1% cu PP-DD. Sub pragul parlamentar de 5% s-ar clasa UDMR, cu 4,7% din voturi, Forţa Civică – 4,5%, PMP cu 4,4%, PRM cu 4% şi PNŢCD cu 2,2%. 21,7% din totalul populaţiei chestionate declară că nu s-a hotărât dacă va merge la vot, în timp ce 9,3% declară că nu ar merge la vot.

Sondajul a fost realizat de Inscop Research la comanda cotidianului ‘Adevărul’ în perioada 16 – 21 ianuarie. Volumul eşantionului a fost de 1.054 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

VEZI SI:

Ultimul sondaj INSCOP. Cât ar obţine PSD şi PNL dacă ar candida SEPARAT la europarlamentare