SONDAJ INSCOP. Ce cred românii despre solicitarea lui Iohannis privind DEMISIA lui Ponta

Majoritatea românilor cred că Executivul trebuie să colaboreze strâns cu preşedintele, iar cei mai mulţi dintre aceştia au o părere bună despre solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis adresată premierului Victor Ponta de a-şi da demisia, relevă ultimul sondaj de opinie INSCOP. Totodată, românii nu cred că PNL poate da jos actualul Guvern printr-o moţiune de cenzură şi nici nu sunt de acord cu alegerile anticipate. 

24 iul. 2015, 07:37
SONDAJ INSCOP. Ce cred românii despre solicitarea lui Iohannis privind DEMISIA lui Ponta

Potrivit sondajului, 78,3% dintre români sunt de părere că Guvernul trebuie să colaboreze strâns cu Președintele pe orice subiect de interes public, doar 6,9% exprimându-și dezacordul cu această idee. Altfel spus, peste trei sferturi din populație validează ideea bunei colaborări instituționale între cei doi poli ai executivului, indiferent de titularii functiilor de președinte și prim-ministru. Nu știu sau nu răspund 14,8%.

În ccea ce priveşte Guvernul, 33,2% dintre cei chestionați sunt de acord cu ideea că actualul guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL, în timp ce 45,3% sunt în dezacord.

„Rezultatele trebuie interpretate mai degrabă ca expresie a dorinței pentru stabilitate politică a unui procent important din populație, decât în cheie electorală, în condițiile în care PNL este în acest moment în avantaj în ceea ce privește intenția de vot”, spun autorii cercetării. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 21,5%.

Totodată, 44,8% dintre respondenți susțin că Guvernul trebuie să își încheie mandatul la termen (procent în scădere semnificativă față de măsurătoarea din aprilie, când 58,5% susțineau că Guvernul trebuie să plece la termen, în 2016).

Procentul celor care consideră că guvernul trebuie înlocuit cât mai repede, înainte de încheierea mandatului a crescut în luna iulie la 35,2% (față de 29,6%). De asemenea, a crescut semnficativ procentul indecișilor – Nu știu sau nu răspund la această întrebare 20%, față de 11,9% în luna iulie.

Decizia UNPR de a susține proiectele șefului statului pe teme de siguranță națională întrunește aprecierea a 51,6% dintre respondenți. 26,6% au o părere nici bună, nici proastă și doar 6% dintre cei chestionați au o părere proastă despre această decizie. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 15,8%.

Solicitarea adresată premierului Victor Ponta de către președintele Iohannis de a-și prezenta demisia este judecată astfel: 41% dintre cei chestionați au o părere bună despre această solicitare, 20,7% au o părere nici bună, nici proastă, 25,8% au o părere proastă, iar 12,5% nu știu sau nu răspund.

Despre desemnarea lui George Maior în calitate de ambasador al României în Statele Unite ale Americii au o părere bună 40,5% dintre respondenți. 29,7% dintre respondenți au ales opțiunea „nici bună, nici proastă”, și doar 5,5% au o părere proastă despre acestă nominalizare. Non-răspunsurile cumulează 24,2%.

Decizia Guvernului condus de premierul interimar Gabriel Oprea de a suplimenta personalul DNA cu 50 de procurori întrunește aprecierea unui procent de 38,7% dintre cei chestionați. 27,6% au o părere nici bună, nici proastă. Doar 14,1% o părere proastă despre subiect în timp ce 19,6% aleg varianta nu știu, sau nu răspund la întrebare.

Desemnarea lui Gabriel Oprea în funcția de ministru interimar pe perioada absenței din țară a premierului Victor Ponta este apreciată de 35,2% dintre respondenți. Au o părere nici bună nici proastă 38,1% și o părere proastă 10,5%. Procentul non-răspunsurilor este de 16,2%.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis SCADE în sondaje. Gabriel Oprea, pentru prima dată în Topul încrederii

Despre desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în calitate de director al SIE au o părere bună 34,5% dintre respondenți, o părere nici bună, nici proastă 30,6% și o părere proastă 16,3%. Nu știu sau nu răspund la întrebare 18,6%.

Decizia PNL de a depune o nouă moțiune de cenzură în toamna acestui an întrunește aprecierea a 32,5% dintre români. 22,3% dintre respondenți au o părere nici bună, nici proastă despre această decizie, în timp ce 28,5% o consideră o idee proastă. Nu știu sau nu răspund la întrebare 16,7%.

Părerile românilor sunt împărțite în privința șanselor unei noi moțiuni de cenzură inițiată de PNL în luna septembrie. Astfel 46% dintre respondenți consideră că PNL nu va reuși să dea jos guvernul în urma unei asemenea moțiuni de cenzură, 23,5% cred în sansele ei de reușită, iar 30,5% nu știu sau nu răspund.

Tot în cheia dorinței de stabilitate pot fi interpretate și opiniile românilor cu privire la ideea organizării de alegeri anticipate. Astfel, doar 30,3% dintre cei chestionați sunt de acord cu o asemenea ipoteză (față de 36% în luna aprilie), în timp ce 53,3% își exprimă dezacordul (față de 50,2% în luna aprilie). Pe măsură ce trece timpul și ne apropiem de data alegerilor la termen, scade evident și apetitul populației pentru alegeri anticipate. Nu știu sau nu răspund la întrebare 16,4% dintre cei chestionați (față de 13,8% în luna aprilie).

41,4% dintre cei chestionați susțin că „Guvernul a făcut mai degrabă lucruri bune în ultimii 3 ani”. 37,3% dintre români sunt de părere că Guvernul a făcut mai degrabă lucruri rele pentru România în ultimii trei ani, în timp ce 21,3% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Barometrul „INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 09-14 iulie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.