SONDAJ. Sunteţi de acord cu înfiinţarea Ţinutului Secuiesc, regiune autonomă cu propriul preşedinte?

UDMR a lansat în dezbatere publică proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, regiune formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, care ar urma să aibă propriul preşedinte. Potrivit proiectului, limba maghiară ar urma să fie a doua limbă oficială.

19 sept. 2014, 05:06
SONDAJ. Sunteţi de acord cu înfiinţarea Ţinutului Secuiesc, regiune autonomă cu propriul preşedinte?

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut”.

Organele regiunii vor fi consiliul regional şi executivul regional.

Consiliul regional ar urma să se desfăşoare în două sesiuni, el având sediul în municipiul Odorheiu Secuiesc.

„Consiliul regional îşi alege preşedintele şi cei trei vicepreşedinţi. Cel puţin unul dintre vicepreşedinţii aleşi trebuie să aparţină altei comunităţi decât cea a preşedintelui. În cazul demisiei, decesului sau pierderii mandatului, în locul preşedintelui sau al vicepreşedinţilor se organizează alegeri pentru perioada rămasă”.

ŢINUTUL SECUIESC va avea preşedinte. Proiectul UDMR privind autonomia, prezentat oficial. VEZI DOCUMENTUL

Executivul regional îşi are sediul în municipiul Sfântu Gheorghe şi este compus din preşedintele regiunii, care prezidează Executivul, şi dintr-un număr de vicepreşedinţi conform deciziei Consiliului regional.

Conform proiectului UDMR, consiliile judeţene nu se desfiinţează.

Drumurile, autostrăzile, căile ferate şi apeductele de interes exclusiv regional care sunt determinate prin normele de aplicare a prezentului statut, fac parte din domeniul public al regiunii, mai prevede proiectul.

Se fac venit al bugetului regiunii următoarele: a) 50% din impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal col ectat în urma transferului proprietăţilor de pe raza regiunii ; b) 20% din taxa pe valoarea adăugată colectată de la firmele din regiune, după efectuarea restituirilor către acestea; c) 12% din impozitul pe venit încasat la nivelul fiecărei unităţi adminis trativ – teritoriale din raza regiunii; d) 50% din profitul net realizat de Loteria Română pe teritoriul regiunii şi 60% din taxa pe jocuri de noroc colectate la nivel de regiune”, este o altă prevedere a documentului.

CSM, despre proiectul UDMR privind AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc: O AGRESIUNE la principiile statului de drept

UDMR mai vrea ca „un judecător ales dintre judecătorii aparţinători comunităţii maghiare din regiunea Ţinutul Secuiesc va face parte din Consiliul Superior al Magistraturii şi va participa la judecarea tuturor cauzelor care privesc această regiune”.
 
Limba maghiară, alături de limba română este considerată limbă oficială în regiune„, mai prevede proiectul.