ŞOPÂRLELE americane ar fi SPIONAT instalaţiile nucleare ale Iranului

Publicat: Miercuri, 14 Februarie 2018 19:45 // Actualizat: Miercuri, 14 Februarie 2018 19:45 // Sursa: romaniatv.net

Iranul acuză SUA că i-a spionat instalațiile nucleare cu ajutorul unor șopârle capabile să detecteze ”valurile atomice”, scrie Ars Technica. Acuzele vin în contextul arestării mai multor membri ai unor organizații care se ocupă de protecția animalelor, dintre care unul chiar s-a sinucis în închisoare.

Hassan Firuzabadi, fost șef al statului major al armatei iraniene și actual consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a făcut aceste declarații pentru a justifica arestarea militanților pentru protecția mediului, potrivit libertatea.ro

Kavous Seyed Emami, profesor de sociologie și activist de mediu, care avea și cetățenie canadiană, a fost arestat luna trecută și s-a spânzurat ulterior în închisoare. Emami era fondator al Fundației pentru Patrimoniul Sălbatic al Persiei, un grup dedicat protecției speciilor aflate pe cale de dispariție în Iran.

Un membru al consiliului director al fundației, Morad Tahbaz, și Hooman Jokar, un vicepreședinte al fundației, și Kaveh Madani – șeful al biroului care se ocupa de ghepardul asiatic îmn cadrul Departamentului pentru Mediu al Iranului, au fost arestați la rândul lor, potrivit libertatea.ro.

Potrivit agenției Fars News, Departamentul Justiției din Iran a anunțat că activiștii au fost arestați pentru ”transferul de informații secrete către cetățeni străini”. Instituția a anunțat că și alți activiști vor fi arestați.

Hassan Firuzabadi, consilierul militar al ayatollahului, a spus că la momentul arestării, aceștia aveau asupra lor o specie de șopârle, iar pielea lor ”atrage valurile atomice”. Potrivit oficialului, aceste șopârle au fost folosite pentru a detecta unde se află minele de uraniu ale Iranului și în ce zone derulează statul persoană activități nucleare. Aceste presupuneri despre capacitatea șopârlelor în cauză sunt pură fabulație.

Însă nu este pentru prima oară când Iranul recurge la astfel de acuze. În 2013, organizația paramilitară Hezbollah anunța că a captura în Liban un vultur care ar fi spionat pentru Israel, potrivit Jerusalem Post.


Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6975
RON
19 Jan
noapte 0 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H