Sorin Blejnar a cerut confruntare cu denunţătorii Gheorghe Ştefan şi Horaţiu Berdilă

Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, cercetat în stare de arest preventiv pentru trafic de influență, a cerut să fie confruntat cu martorii denunțători din dosar, respectiv cu fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și cu omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă, reiese din motivarea deciziei Curții de Apel Ploiești, care a menținut măsura preventivă luată față de inculpat.

09 dec. 2016, 13:07
Sorin Blejnar a cerut confruntare cu denunţătorii Gheorghe Ştefan şi Horaţiu Berdilă

Potrivit documentului, reprezentantul Ministerului Public a arătat, în fața instanței, că acele contradicții invocate de apărare care ar exista între declarațiile martorilor denunțători vor fi lămurite „cu prilejul confruntărilor pe care se intenționează a se efectua în cel mai scurt timp între inculpat și respectivii martori denunțători”.

„(…) de altfel, între inculpat … și martorii … și … va avea loc o confruntare (solicitată de inculpat și încuviințată de către organul de urmărire penală), care va putea lămuri aspectele referitoare la prezența numitului … la întâlnirea din biroul președintelui ANAF—inculpatul… De asemenea, confruntarea poate lămuri și alte aspecte care țin de credibilitatea (sau de lipsa de credibilitate, conform susținerilor apărării) celor doi martori”, se arată în textul motivării.

Surse apropiate anchetei au confirmat că Blejnar a cerut să fie confruntat cu fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și cu omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă, notează Agerpres.

Sorin Blejnar a negat din nou în fața instanței săvârșirea faptelor de care este acuzat, solicitând admiterea contestației formulate împotriva deciziei Tribunalului Prahova de prelungire a măsurii arestului preventiv, arătând că nu este un pericol public și că are o familie și doi copii minori care sunt afectați de această situație în care se află.

Totodată, el a arătat și că în cele două procese în care are calitatea de inculpat nu este acuzat că a luat bani, fiind trimis în judecată „pentru că instituția nu funcționa foarte bine, iar unele persoane au făcut evaziune fiscală”, se mai precizează în motivarea Curții.

Referindu-se la arestul preventiv, Sorin Blejnar a susținut că, pe lângă „chinul fizic”, acesta „îți lezează demnitatea, onoarea, cariera sau te marchează pentru toată viața”, iar avocații lui au depus raportul unui ONG din care rezultă condițiile de detenție de la Câmpina.

„Învederează că nu sunt respectate normele legale de către condițiile de detenție, apreciind că supunerea la tratamente nedemne a inculpatului nu este de natură să servească interesului opiniei publice sau să consolideze această opinie într-un sistem pe care un organism independent îl arată ca fiind perfectibil”, a spus avocatul fostului șef al ANAF.

Curtea de Apel Ploiești a respins, miercuri, ca nefondată, contestația formulată de Blejnar împotriva deciziei Tribunalului Prahova care a dispus, în 29 noiembrie, prelungirea arestării preventive a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 8 decembrie până la data de 6 ianuarie 2017 inclusiv. Decizia Curții de Apel Ploiești este definitivă.

Potrivit DNA, Blejnar este suspectat că a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte care urmau să fie încheiate la nivelul instituției publice pe care o conducea.

„Banii respectivi urmau să-i fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenței sale asupra unor subalterni, pentru ca aceștia să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 — ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și ceilalți funcționari implicați în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, se preciza într-un comunicat al DNA.