Grindeanu: Nu ţine de atribuţiile ministrului Justiţiei schimbarea procurorului general şi a şefei DNA. Klemm nu a influenţat evaluarea

Premierul Sorin Grindeanu a declarat la România TV că schimbarea din funcţie a procurorului general şi a şefei DNA nu ţine de atribuţiile ministrului Justiţiei. De asemenea, premierul l-a întrebat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre întâlnirea sa cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, anterioară prezentării publice a evaluării făcute privind Ministerul Public şi DNA, primind asigurări că acest subiect nu a fost discutat între cei doi oficiali.

30 mart. 2017, 15:34
Grindeanu: Nu ţine de atribuţiile ministrului Justiţiei schimbarea procurorului general şi a şefei DNA. Klemm nu a influenţat evaluarea

Sorin Grindeanu a subliniat la România TV că nu ţine de atribuţiile Ministerului Justiţiei schimbarea din funcţie a şefei DNA şi a procurorului şef. „Conform legii ministrul Justiţiei poate doar demara procedurile, iar acestea se închid la preşedintele Iohannis.

„Înainte de a ieşi public domnul Tudorel Toader mi-a prezentat raportul evaluării. A amânat raportul datorită vizitei din Bruxelles”.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, despre evalurea ministrului Justiţiei: Lupta anticorupţie nu trebuie să stea sub semnul unui nume

Toată această luptă anticorupţie trebuie depersonalizată. Toate aceste de instituţii trebuie să funcţioneze dincolo de persoanele fizice din fruntea lor.

„Faptul ca pentru prima data cineva isi permite sa faca o evaluare si sa ceara monitorizare e un lucru nou. Daca privim in urma cu un an, daca cineva isi permitea acest lucru, desi legea asa spune. Din pacate lucrurile in societatea noastra au luat-o pe un fagas anormal. Faptul ca ministerul a facut evaluarea, in urma cu cativa ani parea ceva anormal. Este important ca aceste instituţii precum DNA, DIICOT sa functioneze normal ca si institutii, o institutie nu e legata de o persoana. DNA nu insemana doar procurorul Negulescu sau Kovesi.

„Ceea ce trebuie să facă Tudorel Toader, în perioada următoare, este ceea ce s-a angajat în momentul în care a acceptat să devină ministru, precizând că e nevoie de instituţii puternice şi de mecanisme care să funcţioneze dincolo de cine le conduce.

„Evaluarea ministrului Justiţiei arată că DNA şi Parchetul General au greşit. Rostul ministerului e sa restabileasca acest echilibru al puterilor, iar decizia CCR arată că a fost un dezechilibru. CCR prin decizia data a restabilit echilibrul constitutional”.

„Poate că e un lucru nou ca un ministru al Justiţiei să-şi permită să facă ce spune legea, să evalueze activitatea Parchetului General, a DNA şi a altor structuri. Uite că mai încercăm să aplicăm şi ceea ce scrie în lege, anume prerogativele pe care le are ministrul de a face aceste evaluări. E un lucru nou. E o evaluare făcută de cel care trebuia să o facă şi nu de către prim-ministru şi nici de către preşedintele Camerei, preşedintele Senatului sau preşedintele României. Conform legii ministrul Justiţiei trebui să facă această evaluare şi a făcut-o”.

Referitor la declaraţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat că „nu îşi asumă” raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA şi că este „dezamăgit” de raportul acestuia, premierul a spus nu îşi ”dă cu părerea despre părerea cuiva”.

”Nu am discutat cu domnul Dragnea (…) Dar am auzit că domnul preşedinte Liviu Dragnea îşi va spune punctul de vedere la sfârşitul acestui proces de evaluare. Am văzut că a făcut acest lucru”, a spus Grindeanu.

Totodată, el a explicat că Guvernul este interesat ca instituţiile şi mecanismele care ţin de Justiţie să funcţioneze.

”E mult mai important acest lucru decât dacă este o evaluare pozitivă sau nu, pentru că în acest fel ne împlinim ceea ce avem de îndeplinit prin MCV şi sunt lucruri la care ţin, care au fost, conform deciziei CCR, încălcate prin ceea ce a făcut DNA şi Parchetul General în acea speţă care au dus la această evaluare conform Constituţiei”, a subliniat premierul.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: Spre supărarea unora nu avem un to do list de la investitorii americani

Ministerul Justiţiei are datoria să vină cu proiecte de legi în Parlament care să ducă la evitarea amenzilor de la CEDO. Trebuie sa vina urgent cu proiectul care sa puna in concordanta deciziile CCR. Toate aceste proiecte trebuie trimise în Parlament în această sesiune parlamentară.

Hans Klemm nu a influenţat evaluarea sa privind DNA

Sorin Grindeanu a negat implicarea ambasadorului Klemm în evaluarea ministrului Justiţiei la adresa procurorului general şi a şefei DNA. „Nu are nicio legătură şi chiar am întrebat. Am adresat această întrebare domnului ministru la întâlnirea de ieri după-amiază (de miercuri – n.r.), dacă s-a discutat cumva despre aceasată evaluare şi a fost un dialog între ministru şi domnul ambasador. Domnul ministru m-a asigurat că nu”, a punctat Grindeanu.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, după evaluare: Nu este oportună revocarea din funcţie a procurorului general şi a şefei DNA

Avem excedent

Premierul Sorin Grindeanu a punctat că toate acele măsuri din programul de guvernare le va pune în aplicare. „Urmăresc îndeapropae şi am întâlniri săptămânale cu ministerul Finanţelor şi ANAF şi urmăresc veniturile şi cheltuielile astfel încât balanţa să fie menţinută la nivelul propus. În primele două luni avem excedent. Temerile unora par a fi nereale. Încasările din februarie 2017 faţă de aceeaşi lună din 2016 sunt cu 900 de milioane mai mari. În prima jumătate a lunii martie  suntem pe plus cu aproape 400 de milioane”.

„Am avut am o intalnire cu FMI şi am explicat ce am facut. Datele sunt in parametri amintiti. Masurile pe care le vom lua lunile viitoare sunt cele pe care ne-am angajat sa le luam in fata oamenilor. Una extrem de importantă e legea salarizarii unitare care face dreptate. Suntem aproape de linia de final pentru a prezenta public acest proiect de lege”.

De la 1 iulie mărim punctul de pensie la 1.000 de lei

FMI a cerut amanarea majorării punctului de pensie, dar nu vom amana. În aceste luni am luat masuri care ii privesc pe pensionari precum: marirea pensiei minime, eliminarea CASS, impoz pe venit eliminat. De la 1 iulie marim punctul de pensie la 1.000 de lei. În momentul in care avem crestere economică acea cresteere trebuie sa se vada si in pensiile si salariile românilor. Aşa intelegem sa distribuim acest plus. Ne-am propus o rata de crestere de 5,2%.

Despre documentul primit de la oamenii de afaceri americani

„Acelaşi document a fost dat si administratiei Trump si Guvernului Romaniei de catre oamenii de afaceri. Mai mulţi miniştri s-au intalnit cu companiile mari americane. Daca reusim ca acele propuneri sa le facem si noi si cei din SUA sunt convins ca acest parteneriat strategic va fi consolidat”.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: Spre supărarea unora nu avem un to do list de la investitorii americani

Daniel Constantin a fost revocat din funcţie. „Toate documentele în privinţa noilor propuneri au fost trimise la Cotroceni de luni după amiază”.