Sorin Grindeanu: Relaxarea mediului fiscal ajută companiile, ceea ce va duce la creştere economică de 5,2% în acest an

Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri, la Timișoara, că măsurile de relaxare fiscală luate de Guvern ajută la dezvoltarea companiilor, ceea ce va avea ca rezultat atingerea țintei de creștere economică de 5,2%, propusă pentru anul 2017.

17 mart. 2017, 17:14
Sorin Grindeanu: Relaxarea mediului fiscal ajută companiile, ceea ce va duce la creştere economică de 5,2% în acest an

”Noi, deși suntem acuzați, am relaxat foarte mult mediul fiscal, reduceri de taxe, toate acele lucruri, ceea ce ajută companiile, ceea ce va duce la creștere economică, așa cum ne-am și propus pentru anul 2017, și anume 5,2%. Este un lucru pe care-l vom realiza și sunt convins, și mai ales cu ajutorul companiilor private”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Premierul a vizitat vineri AEM Luxten Lighting Company, o companie timișoreană specializată în producerea de aparate de măsură pentru electricitate și gaz.

”Am venit la o companie care face cinste orașului și României, iar eu îmi doresc să avem multe exemple de acest tip, ceea ce înseamnă creștere economică, noi locuri de muncă, o economie sănătoasă, bazată foarte mult și pe export, pentru că de la AEM se face foarte mult export. Înseamnă o companie care poate să fie un exemplu pentru foarte mulți”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Reducerile succesive de impozite și taxe, majorările salariale ce depășesc creșterile de productivitate și investițiile publice de calitate de volum redus încep să amenințe realizările din ultimii ani și restrâng creșterea potențială a economiei românești, a declarat, vineri, Reza Baqir, șeful misiunii FMI pentru România, într-o conferință de presă.

„Dacă ne uităm pe perioada ultimilor 7 ani de evoluții economice, principalul mesaj pe care vrem să îl transmitem este acela că România și-a consolidat economia în mod semnificativ după criza financiară globală, iar indicatorii macroeconomici se compară cu cei ai altor țări. Cu toate acestea, reducerile succesive de impozite și taxe, majorările salariale, ce depășesc creșterile de productivitate și investițiile publice de calitate de volum redus încep să amenințe aceste realizări și restrâng creșterea potențială”, a spus Baqir.

Potrivit acestuia, se impune reorientarea politicilor dinspre stimularea consumului către sprijinirea investițiilor.

„Asta pentru a avea o creștere sustenabilă care să permită includerea unui număr tot mai mare de români în clasa de mijloc într-o manieră sustenabilă”, a mai arătat oficialul FMI.

În varianta de iarnă a prognozei pe termen mediu 2016 — 2020, Comisia Națională de Prognoză a revizuit în creștere la 5,2% estimarea privind avansul PIB în acest an, de la 4,3% în Prognoza de toamnă.

Comisia Europeană (CE) a revizuit în creștere la 4,4% prognoza privind evoluția PIB în 2017, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018, potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar. FMI mizează în 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 3,8%, cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa.