Sorin Grindeanu: Domnul Daea nu e la Turism, ci la Agricultură. Sigur, agricultura are legătura cu oaia

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, că i-a cerut ministrului Turismului, Mircea Dobre, clarificări cu privire la eventuala schimbare a brandului de ţară - frunza să fie schimbată cu o oaie, precizând că acest lucru nu este posibil, chiar dacă frunza este o variantă "discutabilă".

RomaniaTV.net
30 mai 2017, 14:46
Sorin Grindeanu: Domnul Daea nu e la Turism, ci la Agricultură. Sigur, agricultura are legătura cu oaia

„Nu poate să fie (oaia – n.r.) brandul României, pentru că până în 2020, pe fonduri europene când s-a făcut această siglă şi acest brand… e o frunză. Discutabilă şi alegerea din urmă cu câţiva ani, să clarificăm lucrurile”, a declarat premierul Grindeanu.

El a mai spus că i-a cerut în cursul zilei clarificări ministrului Turismului, Marius Dobre.

„Am discutat cu domnul ministru Dobre de mai multe ori azi, să văd despre ce este vorba, că nu am văzut declaraţia domnului Daea, care nu e la Turism, ci la Agricultură… Sigur, agricultura are legătura cu oaia, dar ceea ce a fost important a fost clarificarea pe care i-am cerut-o domnului Dobre legat de acest subiect. Discuţia pe care a avut-o în acel comitet de promovare a României, nu de schimbare a siglei sau a frunzei, ci de promovare a României şi prin promovarea unor lucruri foarte cunoscute, cum ar fi Dracula, Mioriţa şi aşa mai departe. Până la schimbarea siglei e cale lungă şi am văzut că domnul ministru Dobre a clarificat acest subiect”, a explicat premierul.

Ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că înlocuirea „frunzei lui Udrea” cu o oaie este o temă falsă şi că brandul nu poate fi schimbat până în 2020.

„Este o temă falsă. Brandul nu poate fi schimbat până în 2020. Este vorba de un proiect cu fonduri europene”, a precizat, pentru MEDIAFAX, ministrul Turismului.

Reamintim că, într-un interviu acordat MEDIAFAX la scurt timp după preluarea mandatului, Mircea-Titus Dobre preciza: “Nu putem modifica nimic până în 2020. Vorbim despre acel logo reprezentat de imaginea unei frunze. A fost un proiect finanţat din fonduri UE şi suntem obligaţi să nu modificăm nimic până în anul 2020”.

Pe de altă parte, în urmă cu şapte ani, România era ironizată de săptămânalul The Economist cu privire la frunza din brandul de ţară. Publicaţia scria: „Atragerea turiştilor printr-o campanie care a început cu un scandal de plagiat nu este cea mai ortodoxă cale, dar în România s-ar putea să meargă”.