Sorin Grindeanu: La începutul anului viitor va începe efectiv execuţia drumului expres dintre Piteşti şi Craiova

Execuția drumului expres dintre Pitești și Craiova va demara la începutul anului viitor, a anunțat vineri premierul Sorin Grindeanu, precizând că, la sfârșitul lunii mai, va fi finalizată documentația pentru proiectarea și realizarea acestuia.

07 apr. 2017, 10:18
Sorin Grindeanu: La începutul anului viitor va începe efectiv execuţia drumului expres dintre Piteşti şi Craiova

După o vizită la Fabrica Ford din Craiova, șeful Executivului a precizat că a discutat cu conducerea acestei companii despre infrastructura din zonă.

„La sfârșitul lunii mai, documentația pentru proiectare plus execuție (…) va fi finalizată, astfel încât se va putea lansa spre licitație. Asta ne face optimiști gândindu-ne la anumite termene. În toamna acestui an, vom avea câștigătorul acestei licitații și cu toate organizările de șantier (…), cea mai lungă perioadă ar fi ca, la începutul anului viitor, să înceapă efectiv execuția drumului dintre Pitești și Craiova”, a declarat Grindeanu.

Potrivit premierului, acest drum este „extrem de important” atât pentru Ford și pentru celelalte companii din Craiova, dar și pentru oameni.

Iniţial, autorităţile au vorbit de o autostradă care să lege Piteştiul de Craiova, apoi proiectul a fost revizuit la regim de drum expre. 

Una dintre diferențe este aceea că autostrada trebuie să aibă obligatoriu bandă de urgență, iar pentru drumul expres nu există această obligație.

O altă diferență este separatorul dintre benzi. De cele mai multe ori, la autostradă se optează pentru parapet metalic, iar în cazul drumurilor expres este folosit așa-numitul parapet New Jersey, din beton. De asemenea, autostrăzile au obligatoriu parapet metalic și pe margine, ceea ce la drumul expres este opțional.

Viteza legală pe autostradă este 130 de kilometri la oră, în timp ce pe drumul expres se merge legal cu cel mult 120 de kilometri la oră. Viteza maximă scade în funcție de forma de relief. În zonele de deal și de munte aceasta scade la 100 sau 80 de kilometri la oră.

Nu în ultimul rând o bandă de circulație pe un drum expres este cu 25 de centimetri mai îngustă față de cea de pe o autostradă, scrie digi24.ro.