Sorin Ovidiu Vîntu, la DNA. Afaceristul ar fi încercat să-i cumpere pe Călin Popescu Tăriceanu şi Bogdan Olteanu

Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus joi dimineața la sediul Direcției Naționale Anticorupție, el fiind transportat cu o autospecială de la Penitenciarul Rahova. Vîntu a venit la DNA în legătură cu un memoriu pe care l-a înaintat procurorilor anticorupție, surse judiciare precizând că ar fi vorba de un dosar de cumpărare de influenţă, în care este implicat un politician.

28 iul. 2016, 09:53
Sorin Ovidiu Vîntu, la DNA. Afaceristul ar fi încercat să-i cumpere pe Călin Popescu Tăriceanu şi Bogdan Olteanu

UPDATE Liviu Mihaiu spune într-o postare pe Facebook că el nu ştie ca propunerea lui pe postul de guvernator al Deltei Dunării să fi fost rezultatul unei tranzacţii la nivel înalt. Mai mult, Liviu Mihaiu susţine că nimeni nu l-a sunat niciodată să-i ceară ceva din acea funcţie.

Citeşte şi: Liviu Mihaiu, reacţie la dosarul Vîntu: Nimeni nu m-a sunat vreodată să-mi ceară ceva!

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu cataloghează drept „zvon” informaţia că numele său ar fi implicat într-un dosar de cumpărare de influenţă.

Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu, despre implicarea sa în dosarul Vîntu: Nu comentez zvonuri

UPDATE Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat pentru cumpărare de influenţă, informează România TV. Afaceristul ar fi plătit sume de bani către Călin Popescu Tăriceanu şi Bogdan Olteanu pentru a obţine numirea fostului jurnalist Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Potrivit RomâniaTV, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi dat lui Călin Popescu Tăriceanu, prim ministru la acea dată, o sumă de bani prin intermediul lui Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor la acea dată, pentru a-l numi pe fostul jurnalist Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunării pe 18 septembrie 2008, în şedinţă de guvern, de către premierul Călin Popescu Tăriceanu. Fostul guvernator, înlocuit de Mihaiu, a devenit consilier al premierului Tăriceanu.

„Guvernul a adoptat astăzi o Hotărâre care prevede revocarea din funcţia de guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” a lui Paul Conovov şi numirea în această funcţie a lui Liviu Mihaiu.Printr-o decizie semnată astăzi de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, Paul Cononov a fost numit în funcţia de consilier personal al Primului-ministru pentru probleme de protecţie a mediului”, se arată într-un comunicat emis de Guvernul Tăriceanu pe 18 septembrie 2008.

La momentul la care numirea sa a fost anunţată oficial, Mihaiu declara că preia postul de guvernator al Deltei Dunării cu gândul de a face tot ceea ce nu au făcut cei pe care, timp de cinci ani, i-a criticat.

„A fost o decizie cumplită pe care am luat-o, cu gândul să fac ceea ce nu au făcut cei pe care, timp de cinci ani, i-am criticat”, declara Liviu Mihaiu.

Jurnalistul afirma că preia funcţia de guvernator al Deltei cu gândul de a reuşi.

„Păi, dacă am lăsat familia şi peştişorul de aur din presă, mă duc acolo să reuşesc. Vă promit că n-am să-i dezamăgesc pe cei care au fost entuziasmaţi de numirea mea în acest post”, mai spunea Mihaiu cu ocazia numirii.

Liviu Mihaiu a fost revocat din funcţia de Guvernator al Deltei Dunării pe 11 februarie 2009, când Călin Popescu nu mai era premier. 

 

Cumpărarea de influenţă (Art. 292 Noul Cod Penal)
 
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta. 

 

Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus, joi, de la Penitenciarul Rahova la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de cumpărare de influenţă, surse judiciare declarând că în cauză ar fi implicat şi un politician, căruia i s-ar fi promis un million de euro, scrie News.ro.

Potrivit Digi24, numele vehiculate în dosar sunt Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, și Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.