Sorin Trâncă, specialist în comunicare, despre candidaţii pentru Bucureşti: Politicieni de rang doi, cu nume ciudate

Miza alegerilor pentru Primăria Capitalei este imensă, având în vedere că viitorul primar ar putea fi un candidat serios pentru cea mai înaltă funcţie în stat. După preşedinte, primarul Capitalei are cea mai mare legitimitate din punct de vedere al votanţilor. Cu toate acestea, propunerile partidelor par să nu ţină cont de aceste lucruri. Sorin Trâncă, unul dintre cei mai experimentați specialiști din publicitate, radiografiază pentru RomaniaTV.net profilul candidaţilor aduşi până acum în faţa opiniei publice.

17 feb. 2016, 04:30
Sorin Trâncă, specialist în comunicare, despre candidaţii pentru Bucureşti: Politicieni de rang doi, cu nume ciudate

ALEGERI LOCALE 2016: Paradoxal, niciun partid mare nu a propus până în prezent un profil de candidat care ar putea să urmeze scenariul de mai sus. Sorin Trâncă, fondator al Friends/TBWA și unul dintre cei mai experimentați specialiști din publicitatea autohtonă analizează pentru RomaniaTV.net propunerile de până acum pentru fotoliul de primar general al Capitalei.

Bătălia la Primăria Bucureşti din 2016 va fi ceva cu adevărat unic. Este pentru prima dată o bătălie cu atâtea necunoscute: niciun partid nu intră în bătălia asta cu ceva avantaje, niciun candidat nu e semi-calificat sau măcar extrem de proeminent, ca în alte rânduri. Este, dacă îmi aduc bine aminte, prima dată când nu avem o situaţie de tip “X şi ceilalti” sau X, Y şi altii”. Motiv pentru care cred că fiecare dintre cei ce candidează (cu excepţia lui Traian  Băsescu) au o şansă reală”, spune Sorin Trâncă.

De asemenea, niciunul din numele propuse nu se aseamănă cu Sorin Oprescu. Există voci în spaţiul public care susţin că, dacă nu ar fi apărut problemele legate de DNA în cazul doctorului, acesta ar fi câştigat la pas încă un mandat.

“Nu cred că există vreun candidat similar lui Oprescu acum, nu. Din multe motive. Sorin Oprescu era un “cineva” politic, avea un trecut de gospodar confirmat (vezi Spitalul Municipal) şi, mai ales, avea o carieră cu mare priză la publicul care contează în votul pentru Capitală. Mergeţi pe o scară de bloc de pe Bd. Basarabia, sunaţi la orice interfon şi spuneţi că sunteţi doctor şi aveţi nevoie să intraţi în bloc, vi se va deschide”, susţine Sorin Trâncă.

Până în prezent, Gabriela Firea este prima opţiune a PSD pentru Primăria Capitalei, iar Cristian Buşoi este propunerea filialei PNL Bucureşti. De asemenea, liberalul beneficiază şi de susţinere din partea şefului statului.

De asemenea, fostul preşedinte şi edil al Capitalei, Traian Băsescu, a lăsat să se înţeleagă că se gândeşte la o posibilă candidatură pentru primăria Bucureşti.

Nicuşor Dan, Adrian Thiess şi Ciprian Ciucu completează lista candidaţilor la alegerile pentru scaunul de primar general. Ciprian Ciucu este candidatul susţinut de partidul Monicăi Macovei, M10, la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Citeşte şi: Dacian Cioloş îi răspunde lui Dragnea: Nu abrog hotărârile de guvern referitoare la alegerile locale

De ce se joacă Traian Băsescu de-a candidatura

Sorin Trâncă este de părere că avem de-a face cu un fel de “Băsescu şi restul”, însă nu crede că Traian Băsescu va candida, nu prea are motive.

“Cred că se joacă de-a candidatura pentru a rămâne în atenţia presei şi a opiniei publice ca om politic de prim rang, deşi nu se află nici în Parlament şi e oarecum pe linie moartă, deci în realitate ar putea intra uşor în planul doi. Cred că se foloseşte de orice prilej, cu experienţă şi abilitate, pentru a rămâne cel puţin perceptual în prim-plan. Pentru că bătalia politica aşa se joacă, pe planuri. E ca şi search-ul de la Google. Dacă nu eşti pe prima pagină, e aproape tot una dacă eşti pe a doua sau pe a 99-a. Tot nu faci agenda publică, tot trebuie să gaseşti modalităţi dizruptive prin care să ajungi în prim-plan. De unde şi ridicolul multora din eşaloanele 2 sau 3, care ca să scoată capul în prima linie fac, uneori, gesturi caraghioase.

Dacă nu eşti în prim-plan nu poţi răspunde. Adică opinia ta despre situaţia X ajunge la public interpretată de un actor politic de prim-plan, care are mult mai multă acoperire decât tine. Vă mai amintiţi etichetele gen “prostănac”, sau “băieţii deştepţi?” Astea sunt părerile unor actori de prim-plan despre realităţi mult mai nuanţate, dar care au rămas în conştiinţa publică nu în felul în care ele există, ci în felul în care le-a “reîmpachetat” un actor de prim-plan.

Acesta este din punctul meu de vedere motivul pentru care Traian Băsescu se joacă de-a candidatura, pentru a reuşi să influenţeze alegerea pentru Consiliu, primari de sector şi primar general, făra un partid puternic, cu problemele de imagine cunoscute şi, mai ales, fără putere politică reală, care se face în Parlament, la Palatul Victoria sau Cotroceni”, subliniază Sorin Trâncă.

Citeşte şi: Alina Gorghiu, despre atacarea Hotărârii de Guvern privind alegerile locale: Accesul la justiţie este liber

Numele propuse sunt actori politici de rangul doi

“Aproape toţi candidaţii la Primăria Capitalei de până acum sunt actori politici de rangul doi. Obiectiv vorbind, nu sunt “grei” politic niciunul. Mai mult, cred că dacă îi luăm pe rând, o să observăm destul de multe – alte – minusuri: afiliere politică prea slabă sau prea puternică (ma refer aici la PSD, în special, care cred că în Bucureşti nu are mari şanse de izbandă), nume ciudate, uneori hilare sau străine, greu de pronunţat sau, într-unul din cazuri, candidat cu două prenume (unul diminutiv) şi niciun nume de familie (referire la Nicuşor Dan).

Oricât ar părea de superficial, sunt lucruri care contează într-o bătălie politică atât de strânsă, punctează Sorin Trâncă.

 

Prezenţa la vot va scădea dramatic

În urmă cu patru ani, numărul bucureştenilor care au ieşit să-şi aleagă primarul a fost de peste 800.000, cu un grad de participare de 45% din totalul alegătorilor. Peste câteva luni, cifrele ar putea fi mult mai mici.

“Cred că în absenţa unui “inamic public” cu şanse reale de câştig (aşa cum a fost Victor Ponta în ultima bătălie prezidenţială) prezenţa la vot va scădea dramatic, scaunul de primar al Bucureştiului fiind un subiect care îi preocupa mai degrabă pe pasionaţii de politică decât pe cetăţeanul obişnuit. De altfel, asta e una din strategiile bazale ale partidelor mari fără şanse, să banalizeze această bătălie, pentru a scădea numărul de votanţi per ansamblu, pentru ca jocurile să fie făcute de partidele mari şi masinile lor de luptă, cu electorat captiv mare”, afirmă Sorin Trâncă.

Citeşte şi: Dragnea îi cere premierului să revoce hotărârea prin care se stabileşte data alegerilor locale

Un primar ales cu doar 300.000 de voturi

“Dintr-un joc al împrejurărilor, se poate imagina un scenariu în care următorul primar este ales cu aproximativ 300.000 de voturi (sau chiar sub), ceea ce reprezintă populaţia unuia din cartierele mari din Bucureşti (Dr. Taberei, Pantelimon etc). Acesta e un număr de voturi pe care oricare din partidele mari le poate aduna făra mari eforturi, ştiu ele cum, mai bine, este previziuneaspecialistului.

 

Cum au arătat ultimele două bătălii electorale pentru Primăria Bucureşti

Alegeri 2012

  1. Sorin Oprescu, candidat independent susţinut de USL – 430.000 voturi (55%)
  2. Silviu Prigoană, PDL – 134.000 voturi (17%)
  3. Nicuşor Dan – 66.000 voturi (8,4%)

 

Alegeri 2008

  1. Sorin Oprescu, candidat independent – 315.000 voturi (56%)

     2. Vasile Blaga, candidat PDL – 242.000 voturi (44%)