Sorina Pintea, despre majorarea salariilor medicilor: O creştere binemeritată, o reparaţie morală

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră că majorările salariale din domeniul sănătăţii, ce intră în vigoare începând cu luna martie, sunt binemeritate, fiind o reparaţie morală pentru medici.

01 mart. 2018, 21:16
Sorina Pintea, despre majorarea salariilor medicilor: O creştere binemeritată, o reparaţie morală

„Este adevărat, începând de astăzi salariile personalului medical, respectiv medici, asistente medicale au creşteri până la 172%. Eu spun că sunt binemeritate, pentru că vin după o lungă perioadă în care aceşti oameni au fost plătiţi sub valoarea lor. E o creştere binemeritată, pentru că trebuie să-i stimulăm într-un fel. Ei fac o muncă pe care ne-o dorim de calitate, dar în acelaşi timp, aceşti oameni, unii dintre ei, aveau şi grija zilei de mâine. Deci eu spun că este o reparaţie morală şi poate nu este întâmplător 1 martie, este un mărţişor salarial. E o primăvară pentru această profesie, din punctul meu de vedere”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, anunţ important pentru medici: Vom introduce sporuri pentru numărul de ore petrecute în sala de operaţii

Aceasta a dat asigurări că banii necesari majorărilor există în buget şi că nu trebuie să existe temeri legate de faptul că aceste salarii nu se vor acorda, în condiţiile în care unii medici chiar şi acum încă nu au încredere că această problemă a salarizării s-a rezolvat.

„Într-adevăr, aceste creşteri ar putea părea spectaculoase, dar nu sunt, pentru că sunt adevărata valoare a muncii lor”, a subliniat Sorina Pintea, ea adăugând că, împreună cu sporurile, salariul net al unui medic specialist poate ajunge aproape de 4.000 de euro. Totodată, ministrul a arătat că şi medicii rezidenţi şi primari vor primi creşteri substanţiale raportat la nivelul de până acum.

Referitor la problema banilor primiţi de medici de la pacienţi, ministrul Sănătăţii consideră că majorările din domeniu vor duce la eliminarea „atenţiilor” faţă de care nici medicii nu se simţeau confortabil.

„Nimănui nu-i place să stea cu mâna întinsă sau să aştepte, pentru că fiecare când o face se simte umilit şi sunt convinsă că medicii care primeau câte o atenţie la sfârşitul actului medical, aici nu vorbim de condiţionări, nu se simţeau foarte confortabil. Acum nu vor mai fi nevoiţi să o facă. (…) Românul adună bani să meargă la medic. De foarte multe ori medicul nu ia. Eu sper că lucrurile acestea se vor regla şi va fi un efect al majorării salariilor”, a declarat sursa citată.

În acelaşi context, Sorina Pintea a susţinut că aceste majorări vor permite acoperirea posturilor din spitale care până au fost vacante sau s-au ocupat foarte greu, cu improvizaţii. Ea a adăugat că speră şi într-o revenire a unora dintre medicii plecaţi în afara ţării în exodul din ultimii ani, în condiţiile în care medicii români vor putea să lucreze de aici înainte fără gândul la alte probleme financiare, concentrându-se asupra pacienţilor.

„Medicii sunt nişte oameni extraordinari. De multe ori îi privim cu suspiciune dar în momentul în care intră în sala de operaţie, practic, ne punem viaţa în mâinile lui. (…) Noi am vrut ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Medicul, când intră într-un cabinet de consultaţie, într-o sală de operaţie să se gândească strict la pacient, nu la rata de la bancă”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că cei care vor mai primi „atenţii” vor răspunde conform legislaţiei în domeniu, iar măsurile vor fi mult mai dure.

„Dar sunt convinsă că nu se va întâmpla aşa, pentru că pacienţii ştiind că sunt aceste majorări salariale cred că nu vor mai încerca”, a conchis Pintea.