Sorina Pintea, după discuţiile cu sindicaliştii: Ministerul Sănătăţii are toată deschiderea, înţelegem ce se întâmplă în sistem

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi, după discuţiile avute cu reprezentanţi ai sindicatelor, că se continuă negocierile privind regulamentul sporurilor, premisele sunt foarte bune şi că se lucrează pe simulări şi grafice.

13 feb. 2018, 12:32
Sorina Pintea, după discuţiile cu sindicaliştii: Ministerul Sănătăţii are toată deschiderea, înţelegem ce se întâmplă în sistem

„Am continuat negocierile privind regulamentul sporurilor. Suntem la nivelul discuţiilor tehnice, însă din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii am declarat că avem toată deschiderea, înţelegem ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Premisele sunt foarte bune, pot să vă confirme şi colegii de la confederaţiile sindicale. Mergem înainte. Suntem bine în acest moment. (…) Lucrăm cu simulări, pe grafice”, a afirmat ministrul.

Sorina Pintea a anunţat că va avea discuţii şi cu sindicaliştii de la Ambulanţă.

Întrebată cum va fi rezolvată problema deficitului de personal în spitale, având în vedere că nu se poate angaja decât o persoană la două plecate din sistem, Pintea a răspuns: „Această prevedere se aplică unităţilor din subordinea Ministerului Sănătăţii. Pentru unităţile din subordinea autorităţilor locale această prevedere nu este aplicabilă. La nivelul Ministerului Sănătăţii, acolo unde este cazul, vom face memorandum pentru deblocare acelor posturi. Am comunicat în teritoriu deja”.

Sindicaliştii din Sănătate: Sporurile sunt prioritare. Plafonul de 30% pentru spitale trebuie negociat

Bărăscu (SANITAS), despre regulamentul de sporuri: Este extrem de complex, trebuie luat bucăţică cu bucăţică


Regulamentul de sporuri este extrem de complex şi trebuie luat bucăţică cu bucăţică, a declarat marţi, preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu, la ieşirea de la discuţii cu ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, este nevoie de mai multe date din partea consiliilor judeţene, precum şi alte calcule, pentru a vedea cum se pot încadra acestea în plafonul de sporuri de 30%.

„Regulamentul de sporuri, de care vorbeşte toată lumea, este extrem de complex, trebuie luat bucăţică cu bucăţică. Astăzi am împărţit discuţia în 3, asta este a doua parte, iar mai devreme s-a discutat la nivelul asistenţei sociale, tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii. Mai este nevoie şi de date multe, tehnice, din partea consiliilor judeţene, să vedem şi ce raportări au şi cum se pot încadra în acest procent de 30%, dacă merg către spitalele judeţene, care unele sunt şi universitare şi este nevoie de alte calcule, urmând pe urmă să vorbească şi cu cei de la Ambulanţă”, a spus Bărăscu.

La rândul său, preşedintele Solidaritatea Sanitară, Viorel Rotilă, a declarat că se încearcă o creştere a nivelului actual al salariilor.

„Mai întâi trebuie definite, în mod clar, obiectivele. Suntem la momentul în care vrem să ne asigurăm că salvăm de la scădere salarială tot ce se poate salva, nu suntem siguri de o zonă, de o categorie profesională, deocamdată o putem indica, destul de probabil, circa 30-40% din salariaţii din anatomie patologică, unde efectele legii salarizării tind să sugereze o altfel de problemă, dar nu suntem siguri nici aici că găsim o soluţie, sunt mai multe planuri de acţiune. Al doilea obiectiv îl constituie potenţarea creşterilor salariale, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de cifrele anunţate şi aşteptate de salariaţi. Este evident că nu vom ajunge exact acolo, va fi un proces de trecere, însă încercăm să creştem acest nivel al salariilor”, a spus acesta.

De asemenea, Viorel Rotilă a precizat că încearcă să elimine cât mai multe discriminări sau inechităţi salariale, prin intermediul regulamentului de sporuri.

„Suplimentar, încercăm să eliminăm cât mai multe din discriminări sau inechităţi salariale, în cadrul acestui proces, prin intermediul regulamentului de sporuri. Se desprind câteva idei, am căzut, în principiu, de acord, cu doamna ministru (ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, n.r) pentru câteva mici corecţii la legea salarizării, pentru a îndrepta situaţiile care nu pot fi reglementate prin regulamentul de sporuri şi încercăm să facem un pic de dreptate, sperăm să ne iasă, încercăm să ne dăm seama la ce nivel trebuie să calculăm acel 30%”, a mai spus sindicalistul.

Nu în ultimul rând, Rotilă a spus că s-a ajuns la o concluzie cu Ministerul Sănătăţii privind categoria de biologi, farmacişti, fizioterapeuţi şi kinetoterapeuţi, pentru ca aceştia să nu aibă scăderi salariale.