Sorina Pintea: În acest moment, sistemul de sănătate din România este atractiv pentru personalul medical

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, afirmă că, în prezent, sistemul de sănătate din România este atractiv pentru personalul medical şi precizează că solicitările medicilor de a reveni în ţară sunt mult mai multe decât cele de plecare.

RomaniaTV.net
26 iul. 2018, 17:29
Sorina Pintea: În acest moment, sistemul de sănătate din România este atractiv pentru personalul medical

„Medicii plecau sau mai pleacă încă din România din cauza salariilor şi din cauza dotărilor. Salariile, din punctul meu de vedere, sunt deja rezolvate. Eu cred că salariile medicilor din România sunt corespunzătoare muncii pe care o fac în România. În ceea ce priveşte dotarea, aţi prezentat şi dvs în multe rânduri aparatura pe care am început să o livrăm spitalelor, dar până la urmă şi spitalele trebuie să se preocupe, autorităţile locale şi judeţene, pentru a putea contribui la dotarea acestor spitale, pentru că da, medicul, în afară de salariu, de banii pe care îi câştigă, are nevoie să trateze pacienţii, or dacă nu are aparatură, dacă nu are medicamente, dacă nu are materiale, nu poate să facă asta. (…) Condiţiile s-au îmbunătăţit, nu putem nega. În ultimii ani şi Ministerul Sănătăţii şi autorităţile locale au investit, e adevărat prea puţin faţă de necesităţile din acest moment, dar eu cred că sistemul de sănătate din România în acest moment este atractiv pentru personalul medical”, a declarat ministrul Sorina Pintea, joi, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă vor fi medici care vor reveni în ţară având în vedere că s-au mărit salariile, ea a răspuns: „Cred sincer că sunt, pentru că în fiecare săptămână primesc nenumărate mesaje prin care ni se solicită date privind modalităţile pentru a putea veni în ţară, număr de posturi. Ne-am şi gândit, de fapt, să extindem corespondenţa cu cei de acolo, cu ambasadele ţărilor Uniunii Europene, pentru că solicitările de a reveni în ţară sunt multe, mult mai multe decât solicitările de plecare din ţară”.

Ea spune că în ultima săptămână a primit circa 32 – 33 de solicitări ale unor medici, cea mai mare parte dintre ei plecaţi în Anglia.

„Marea majoritate a celor care solicită revenirea sunt medici care au făcut specializare în străinătate, specialităţi chirurgicale, specialităţi deficitare în acest moment în România. O parte din spitalele judeţene sunt deja pregătite să primească aceşti medici, spitale din Bucureşti, din Timişoara, din Iaşi, Cluj, spitale din centre universitare. Este nevoie de medici foarte buni, inclusiv în zona privată, pentru că şi zona privată e importantă, aceasta completează practic zona publică, pentru că nevoia de servicii medicale în anumite zone nu poate fi acoperită în totalitate de spitalele publice. Se înfiinţează noi spitale private, inclusiv la Cluj sunt centre private care au nevoie de medici foarte buni, deci există locuri unde aceştia pot să vină să muncească cu mare încredere”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Cât despre Spitalul regional de urgenţă din Cluj, Sorina Pintea a precizat că a fost lansat „draftul de studiu de fezabilitate”, iar până în septembrie va fi depusă cererea de finanţare la Bruxelles.

„Am convingerea că acest spital se va face cu siguranţă, am observat inclusiv dorinţa autorităţilor locale şi judeţene de a face acest spital. (…) 558 de milioane de euro cu TVA e costul total al conceptului de spital regional, construcţia şi dotările în sine sunt 377 de milioane de euro cu TVA inclus, în procesul de licitaţie această sumă s-ar putea să scadă, iar TVA-ul ca şi cheltuială neeligibilă se recuperează şi când spun 500 de milioane conceptul aici ne referim şi la partea de utilităţi, la partea de pregătire a personalului care va lucra aici, inclusiv la partea de relocare, de reconversie a clădirilor unde funcţionează în acest moment Spitalul Judeţean din Cluj. (…) O parte din cheltuieli vor putea fi efectuate şi după 2023, cum ar fi reconversia clădirilor, de exemplu, pentru o parte din consultanţă şi monitorizare implementare avem deja cereri de finanţare depuse pentru a putea fi finanţate din fonduri europene”, a precizat Pintea.

Ea a admis că suma alocată de UE e mică, dar „bugetul de stat şi voinţa politică” vor face ca acest spital să fie finalizat.

„În total am promis opt (spitale – n.r.) prin programul de guvernare, trei spitale făcute pe fonduri europene, Iaşi – am lansat studiul de fezabilitate, draftul în 15 iulie, la Iaşi, în septembrie vom lansa designul şi draftul studiului de fezabilitate la Craiova, iar pentru celelalte spitale, pentru trei dintre ele, s-a promovat în Guvern un memorandum spre a fi făcute cu parteneriat public-privat. În Constanţa va fi un parteneriat între autorităţile locale şi bugetul de stat, iar în Braşov am discutat cu primarul municipiului şi cu reprezentanţii BERD pentru a putea face un spital acolo, finanţat de comunitatea locală în parteneriat cu BERD”, a adăugat Sorina Pintea.