Sorina Pintea: La acest moment nu ne permitem să cerem medicilor să aleagă între stat şi privat

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că la acest moment nu li se poate cere medicilor să aleagă între a lucra la stat sau privat, pentru că sistemul public nu poate oferi toate serviciile medicale de care pacienţii au nevoie.

27 apr. 2018, 14:04
Sorina Pintea: La acest moment nu ne permitem să cerem medicilor să aleagă între stat şi privat

”Pot să vă spun că în acest moment nu ne permitem să renunţăm la această dualitate, medicii care lucrează la stat să lucreze şi în privat. De ce? Pentru că sistemul public în acest moment nu poate oferi toate serviciile medicale de care pacienţii au nevoie, acolo unde au nevoie. Este o variantă, dar nu în acest moment”, a spus Sorina Pintea.

Întrebată dacă mărirea salariilor medicilor nu poate reprezenta un argument pentru a le solicita acestora să aleagă între stat sau privat, ministrul Sănătăţii a răspuns că ”au fost mărite salariile ca să îi aducem în sistemul public şi să îi aducem de afară şi să îi păstrăm în ţară”.

Legat de lipsa medicilor din spitale, ministrul Sănătăţii spune că deficienţele majore sunt în spitalele mici.

”În unele spitale din România, da (putem vorbi de lipsa medicilor, n.r.). Avem mulţi medici în centrele universitare, în spitalele mari şi avem puţini medici sau aproape deloc în spitalele municipale, în spitalele mici. Deci există cumva o disproporţionalitate a lor în teritoriu. Iar majorarea aceasta salarială s-ar putea să îi atragă, adică să nu stea medicul să facă doar gărzi într-un spital mare şi să meargă să lucreze efectiv într-un spital mic”, a precizat Sorina Pintea.

Întrebată de jurnalişti dacă şi-a propus să acţioneze pentru a fi eliminată şpaga dată în spitale, Sorina Pintea a spus: ”Noi toţi trebuie să ne propunem şi cred că fiecare poate să facă lucrul acesta”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a efectuat, vineri, o vizită în judeţul Dâmboviţa, a mers la Spitalul Pucioasa, Spitalul Judeţean Târgovişte, Spitalul Moreni şi s-a întâlnit, la Târgovişte, cu cadre medicale din judeţ, cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, Colegiului Farmaciştilor, Ordinului Asistenţilor şi Moaşelor din România şi Asociaţiei Medicilor de Familie.