Sorina Pintea: Nu trebuie ca pacienţii să fie plimbaţi între spitale

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi secretarul de stat din MAI Raed Arafat fac apel la managerii spitalelor din subordinea MS pentru o mai bună coordonare şi o reacţie rapidă în cazul transferului interclinic al pacienţilor critici.

03 oct. 2018, 13:59
Sorina Pintea: Nu trebuie ca pacienţii să fie plimbaţi între spitale

Sorina Pintea a afirmat că trebuie găsite soluţii pentru evitarea disfuncţionalităţilor, astfel încât pacienţii să nu fie plimbaţi între spitale.

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Sănătăţii s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cei ai Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) şi managerii spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. La întâlnire au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii ASSMB.

„Vreau să găsim împreună soluţii pentru evitarea disfuncţionalităţilor. Nu trebuie ca pacienţii să fie plimbaţi între spitale. Pentru un pacient critic orice secundă contează şi înseamnă o şansă în plus la viaţă. Avem cazuri în care pacientul grav nu este preluat din cauza faptului că medicul de gardă nu doreşte. Se creează astfel sincope şi întârzieri care pot să devină vitale”, a declarat ministrul Pintea în timpul întâlnirii, conform sursei citate.

Totodată, Pintea a subliniat faptul că raportarea paturilor libere la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) este obligatorie.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a fost de acord cu punctul de vedere susţinut de managerii unităţilor sanitare de urgenţă privind necesitatea unor spitale de suport care să preia pacienţii stabilizaţi şi care necesită tratament un timp îndelungat, pentru ca spitalele de urgenţă să poată elibera locurile pentru alţi pacienţi.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a declarat că analizează posibilitatea ca în cadrul programelor MS – Acţiuni Prioritare să fie alocate unităţilor sanitare care tratează urgenţe grave sume suplimentare dedicate pacienţilor care necesită un timp mai mare de tratament.