Soţia lui Dan Capatos, audiată în dosarul lui Nelu Iordache

Monica Capatos a fost audiată ca martor în dosarul Romstrade, în care omul de afaceri Nelu Iordache este acuzat de deturnare de fonduri europene. Soţia moderatorului TV a deţinut o firmă de publicitate ce a încheiat un contract cu Romstrade.

24 feb. 2014, 14:49
Soţia lui Dan Capatos, audiată în dosarul lui Nelu Iordache

Soția realizatorului tv Dan Capatos, Monica Capatos, a fost audiată azi în procesul în care omul de afaceri Nelu Iordache este acuzat de deturnare de fonduri europene. Monica Capatos a dat explicații în legătură cu un contract pe care l-a avut cu firma Romstrade și plățile făcute de afacerist către firma ei de publicitate.

„Am avut un contract cu Romstrade în mediatizarea firmei pentru proiectul autostrazii Nădlac- Arad. Uniunea Europeană obliga să mediatizeze contractul, cu toţi paşii care se făceau pe măsură ce contractul se desfăşura, toate acestea pentru că se accesau fonduri europene. Am făcut un site, am dat comunicate de presă”, a spus Monica Capatos în faţa instanţei despre contractul pe care l-a avut cu firma lui Nelu Iordache.

Contractul a fost operaţional timp de numai câteva zile. „A început contractul în iulie, dar am întrerupt activitatea în octombrie şi am trimis notificare de reziliere în decembrie 2011 (…) Am primit bani doar pentru 3 luni”, a explicat Monica Capatos precizând că nu ştia despre problemele financiare ale firmei Romstrade.

Nelu Iordache a fost arestat preventiv în 2 decembrie 2012, în dosarul în care procurorii anticorupţie îl acuză de faptul că, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, respectiv 9.724.780 de lei, ar fi fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care Nelu Iordache era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. Alţi 9.861.000 de lei au fost retraşi în numerar, „cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive”, susţin procurorii anticorupţie, potrivit Mediafax.

Procurorii au mai arătat că, pentru a ascunde provenienţa acestor bani, Nelu Iordache i-ar fi trecut în facturi care atestau operaţiuni fictive prin firmele administrate de complicii săi. Banii s-ar fi întors cu explicaţia „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC Romstrade SRL, deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii.

Totodată, potrivit DNA, Nelu Iordache este urmărit penal pentru fapte de corupţie în alte trei dosare, în unul dintre aceste cazuri el denunţând că i-a dat bani unui funcţionar din CNADNR pentru a-i facilita urgentarea încasării unor fonduri.

Nelu Iordache ar fi cercetat într-un dosar în care ar fi luat bani pentru lucrările privind drumul Alexandria – Craiova, iar într-un altul pentru lucrările la centura Bistriţei.

În al treilea dosar în care este cercetat, Nelu Iordache este chiar denunţătorul. Potrivit procurorilor, după momentul arestării, Iordache s-a hotărât să vorbească şi a denunţat un funcţionar din CNADNR, căruia i-ar fi dat 33.000 de lei pentru ca acesta să faciliteze urgentarea încasării unor fonduri ce-i fuseseră aprobate omului de afaceri.